Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Babka wielkanocna

O przepisie

Czas wykonania: pow. 2 godz.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • mąka pszenna 278
    • świeże drożdże 30 g
    • ciepłe mleko 150 ml
    • cukier puder 76
    • jajka 2
    • sól szczypta
    • rodzynki 100 g
    • skórka pomarańczowa 50 g
    • rum 50 ml
    • migdały garść
    • orzechy laskowe garść
    • sok malinowy 2-3 łyżeczki
    • białko 1
    • sok z cytryny 1-2 łyżeczki
    • masło Lurpak 70 g

Jak przygotować

Babka wielkanocna - przygotowanie: Rodzynki zalewamy rumem. Zostawiamy do nasiąknięcia na co najmniej godzinę przykryte folią. Przygotowanie zaczynu drożdżowego: W małym garnku podgrzewamy mleko do maksymalnej temperatury 40 stopni C. Dodajemy do niego mąkę i rozkruszone drożdże. Dobrze mieszamy do momentu aż drożdże rozpuszczą się w mleku. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1h. Po tym czasie zaczyn powinien znacząco zwiększyć swoją objętość. Mój wyrósł aż czterokrotnie! Przygotowanie ciasta: Do dzieży miksera lub dużej miski wsypujemy mąkę i jajka. Lekko mieszamy i dodajemy roztopione masło. Wlewamy zaczyn. Wyrabiamy ciasto, aż będzie odstawać od ścianek miski. Rodzynki odsączamy, wrzucamy do ciasta i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do nasmarowanej margaryną formy z kominem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy babka urośnie wstawiamy ją do nagrzanego do temperatury 180 stopni C (z funkcją termoobieg) lub 200 stopni C (bez termoobiegu). Babkę piec przez ok. 35 minut. Moja uwaga: Do piekarnika polecam wstawić naczynie żaroodporne z wodą, by babka miała pięknie wypieczoną skórkę. Po wyjęciu babkę należy ostudzić na kratce. Lukier Babkę można oprószyć cukrem pudrem, ale prawdziwa baba wielkanocna powinna być przyozdobiona lukrem. W tym celu używamy tylko wody i cukru pudru lub cukru pudru, soku z cytryny i białka ze sparzonego jajka. Białko, cukier i sok z cytryny mieszamy ręcznie lub mikserem na gładką, gęstą masę. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dosypujemy trochę więcej cukru pudru. Jeśli natomiast jest zbyt gęsty, dodajemy odrobinę soku z cytryny. Aby lukier miał ładny, różowy kolor dolewamy w trakcie mieszania trochę soku z malin. Po przygotowaniu lukru polewamy nim babkę i dekorujemy ją całymi orzechami oraz skórką pomarańczową. Odstawiamy do zastygnięcia.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
Blog Madame Edith

Przepis

Babka wielkanocna

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Babka herbaciana z pomarańczą

info 2013
Blog: Saute
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Ciasta i desery