Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Razowa tarta Bailey's

O przepisie

Czas wykonania: 120 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • mąka pszenna razowa 125g
    • schłodzone masło Lurpak 80g
    • cukier brązowy 4 łyżki
    • jajko 1
    • zmielony ser biały 500g
    • ser mascarpone 125g
    • jajka 3
    • likier Bailey's 125ml
    • cukier 3/4 szklanki
    • cukier waniliowy opakowanie
    • mąką pszenna 3 łyżki
    • cukier biały 1 szklanka
    • woda 1/4 szklanki
    • miód 1 łyżka
    • masło Lurpak 2-3 łyżki
    • śmietanka kremówka 30% lub 36% 1/2 szklanki

Jak przygotować

Tarta: - mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w małe kostki masło, sól oraz cukier. Rozetrzeć palcami masło z mąką, dodać jajko i szybko zagnieść na gładką kulę, następnie rozpłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. - następnie przed wyjęciem ciasta z lodówki nagrzać piekarnik do 180 stopni C i wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na podsypanej mąką ( zwykłą pszenną ) stolnicy na placek, którego średnica powinna być trochę większa niż średnica formy, w której będziemy przygotowywać naszą tartę. Następnie nawinąć na wałek ciasto i przenieść do formy. Ciastem wylepić dno i boki formy, nadmiar usunąć nożem. Spód podziurkować widelcem ( zapobiegnie to jego rośnięciu ) i włożyć na ok. 15 minut do piekarnika, aż lekko się zrumieni. Masa serowa: - po wyjęciu ciasta z piekarnika, przystępujemy do przygotowania masy serowej ( pamiętamy o tym, że wszystkie składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmujemy je z lodówki na co najmniej 2 godziny przed robieniem ciasta ) - przeciskamy nasz ser biały 2-3 razy przez praskę ( takiej samej, której używa się do przeciskania ziemniaków na różnego rodzaju kluski ), dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz likier i miksujemy do momentu aż wszystkie składniki się połączą, następnie dodajemy po jednym jajku za każdym razem miksujemy tylko do połączenia się składników w jednolitą masę, następnie dodajemy serek mascarpone i już na mniejszych obrotach miksujemy chwilę, na samym końcu dodajemy mąkę i delikatnie już mieszamy łyżką aż mąką ładnie się połączy z masą serową - tak przygotowaną masę wylewamy na nasz ostudzony spód i wkładamy do piekarnika, pieczemy w temp. 175 stopni C przez ok. 55-60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i dopiero po 15 minutach otwieramy drzwiczki, następnie po upływie kolejnych 15 minut wyjmujemy naszą tartę do całkowitego ostudzenia. Po ostudzeniu wkładamy ją do lodówki na noc. Polewa toffi: - mój przepis na polewę toffi jest następujący : najważniejsze w jej przygotowaniu jest podgrzanie cukru do osiągnięcia odpowiedniego koloru, bo właśnie jego brązowienie podczas gotowania daje naszej polewie właściwy smak. Zaczynamy od wsypania cukru do rondelka wraz z wodą i miodem, mieszamy do lekkiego połączenia, podgrzewamy na najwyższym płomieniu od czasu do czasu mieszając, kiedy cukier ładnie się rozpuści i nabierze brązowej barwy ( zajmie to ok. 8-10 minut ) zdejmujemy rondel z ognia a następnie bardzo ostrożnie wlewamy śmietankę cały czas mieszając, nasza polewa zacznie wtedy bulgotać i ""puszczać"" parę, kiedy cukier ładnie się połączy ze śmietanką dodajemy masło nadal mieszając, aż się całkowicie rozpuści. Przed użyciem należy ją ostudzić do temperatury pokojowej. I dopiero wtedy polać nią naszą tartę robiąc łyżką tzw. esy-floresy.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
mummy-in-the-kitchen.blogspot.com

Przepis

Razowa tarta Bailey's

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Apple roses

info 2013
Blog: kalejdoskoprenaty.blogspot.com
Trudność:
Czas wykonania: 30min
Kategoria: Ciasta i desery