Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Chouquettes czyli francuskie ptysie

O przepisie

Czas wykonania: 30 min.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • woda 250ml
    • mąka 125g
    • masło 60g
    • cukier 50g
    • jajka 4 sztuki
    • cukier perlisty 50g
    • żółtko 1 sztuka
    • sól szczypta

Jak przygotować

Chouquettes są to malutkie ptysie, które odkryłam we Francji. Łatwe i szybkie do przyrządzenia. Idealne na śniadanie lub jako dodatek do kawy. Można je jeść „nature” lub z dodatkiem dżemu, masła… W rondelku doprowadzić do wrzenia wodę z masłem i szczyptą soli. Następnie zdjąć z ognia i szybkim ruchem wsypać mąkę. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką, tak żeby nie było grudek. Rondelek postawić na małym ogniu i mieszać do momentu aż ciasto zrobi się gładkie, lśniące, zacznie odstawać od brzegów rondelka i uformuje kulę. Należy wówczas zdjąć z ognia, pozostawić do ostygnięcia przez 5 minut i po tym czasie dodać pojedynczo jajka, za każdym razem energicznie mieszając drewnianą łyżką. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z gładką końcówką i wyciskać okrągłe porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (trzeba zachować odstępy, bo ptysie dość mocno rosną). Następnie za pomocą pędzelka posmarować wierzch ciasta żółtkiem zmieszanym z łyżką wody. Na koniec posypać ptysie cukrem perlistym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C° i piec przez 25 minut, aż ciasto się zezłoci. Do ciasta na chouquettes (na sam koniec, już po dodaniu jajek) można dodać kawałki czekolady i wówczas uzyskamy tzw. chouquettes aux pépites de chocolat.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
Kuchnia in the city

Przepis

Chouquettes czyli francuskie ptysie

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

listkowe ciasto z pomarańczami

info 2013
Blog: Eksperyment sobotni
Trudność:
Czas wykonania: 120min
Kategoria: Ciasta i desery