Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Babka bardzo cytrynowa

O przepisie

Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • mąka 250g
    • cukier 100g
    • masło Lurpak 200g
    • jajka 4
    • proszek do pieczenia łyżka
    • cytryny 1,5
    • cukier puder 30g
    • sól szczypta

Jak przygotować

Masło roztopić i pozostawić do ostudzenia. Oddzielić żółta od białek. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, ostudzone masło, skórkę oraz sok z 1 cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Wymieszać z masą żółtkową. Foremkę wysmarować masłem i wlać do niej ciasto. Piec w 180C przez ok. 30 minut. Ostudzone ciasto polać lukrem cytrynowym (wymieszać cukier puder ze skórką i sokiem z połówki cytryny).

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
gotujeSy

Przepis

Babka bardzo cytrynowa

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Drożdżówka cytrynowa

info 2013
Blog: Pomyslowe pieczenie
Trudność:
Czas wykonania: 200min
Kategoria: Ciasta i desery