Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - ŻYĆ aby JEŚĆ

O przepisie

Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • łyżeczka proszku do pieczenia 1
    • jaj 6
    • łyżka octu 1
    • szklanka cukru 1
    • mąki tortowej 0,5 kg
    • serka mascarpone 250 g
    • masła Lurpak 150 g
    • łyżeczki żelatyny 2
    • paczki herbatników 2
    • puszka mleka skondensowanego 1
    • śmietanki do ubijania 30%)(0,5 l
    • tabliczka gorzkiej czekolady 1

Jak przygotować

Biszkopt: 1. Oddzielamy żółtko od białek z wszystkich jaj ale do biszkoptu wykorzystamy tylko 3. 2. Mieszamy trzy żółtka z octem i proszkiem. 3. Ubijamy trzy białka na sztywną pianę, następnie dodając pół szklanki cukru ciągle mieszamy. Gdy piana będzie i sztywna i słodka dodajemy mieszankę z żółtkami i mąkę. 4. Masę wykładamy w średniej wielkości blaszce (bo nie zależy nam by był wysoki) i pieczemy 30 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Mascarpone: 1. Resztę żółtek ucieramy razem z trzema łyżkami cukru w kąpieli wodnej. Dodajemy masło. Gdy cukier się rozpuści a żółtka lekko zaparzą zdejmujemy z ognia i dokładamy serek mascarpone i namoczoną wcześniej w wodzie żelatynę. Krówka: 1. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkoptu nakładamy odpowiednio wymieniając od dołu : - biszkopt - krem z mascarpone - herbatniki - mleko skondensowane słodzone gotowane - ubitą na sztywno śmietankę - startą gorzką czekoladę Wstawiamy ciasto do lodówki na godzinę a po godzinie .... smacznego

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
zycabyjesc.blogspot.com

Przepis

ŻYĆ aby JEŚĆ

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Drożdżowa Rolada Jabłkowa

info 2013
Blog: deserektv.pl
Trudność:
Czas wykonania: 120min
Kategoria: Ciasta i desery