Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Grillowana karkówka w wersji fusion indyjsko-francuskiej z dipem z sera feta i oliwek

O przepisie

Czas wykonania: 30 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • plastry karkówki 2 x 250g
    • przyprawy tandori masala 2 łyżki
    • musztardy dijon 2 łyżki
    • oliwy z oliwek 2
    • sera feta Arla Apetina 200 g
    • czarnych oliwek 150 g
    • skórka z połowy limonki
    • jogurtu greckiego 50 g
    • kolorowego pieprzu pół łyżeczki
    • świeżego rozmarynu 3 gałązki

Jak przygotować

Karkówka: Tandori, musztardę i oliwę z oliwek mieszamy razem w miseczce – to będzie nasza marynata. Karkówki płuczemy, suszymy i lekko rozbijamy tłuczkiem. Dokładnie smarujemy karkówki przygotowaną wcześniej marynatą i odstawiamy do lodówki – najlepiej na kilkanaście godzin. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej (jak już wcześniej pisałem użyłem żeliwnej) po ok. 4 minuty z obu stron. Odstawiamy na 2 -3 minuty, żeby mięso odpoczęło i podajemy. Dip z fety i oliwek: Ser feta moczymy godzinę w zimnej wodzie, żeby był mniej słony. Wszystkie składniki blendujemy i odstawiamy do lodówki na około godzinę, żeby dip nabrał smaku wszystkich składników.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
PasjaSmaku

Przepis

Grillowana karkówka w wersji fusion indyjsko-francuskiej z dipem z sera feta i oliwek

Zadanie

Pomysłowe grillowanie z Apetiną

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Sałatka z fetą i arbuzem

info 2013
Blog: www.przepisy.com
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Sałatki