Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Grillowane greckie kofty z dipem z fety i ogórkową sałatką

O przepisie

Czas wykonania: 30 min.
Kategoria: Potrawy na grilla

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • kofty: Na
    • wołowiny 500g
    • wieprzowiny 300g
    • jajko 1
    • bułka namoczona w mleku niewielka
    • drobno posiekana cebula 1
    • posiekane ząbki czosnku 2
    • posiekanych listków świeżej mięty garść
    • starta z jednej cytryny sok i skórka
    • mielonego imbiru pół łyżeczki
    • kuminu pół łyżeczki
    • oregano 1,5 łyżeczki
    • mielonej kolendry pół łyżeczki
    • do smaku sól i pieprz
    • dip: Na
    • biała lub zielona papryka 1
    • sera Arla Apetina 150
    • świeżego oregano łyżeczka
    • z jednej cytryny sok
    • oliwy z oliwek 9
    • sałatkę: Na
    • długi ogórek 1
    • posiekanej mięty garść
    • grubo mielony pieprz sól i
    • soku z cytryny 2 łyżeczki
    • chilli pół łyżeczki

Jak przygotować

Idealne i lekkie majówkowe danie z grilla Wszystkie składniki na kofty umieszczamy w miseczce i szybko i dokładnie wyrabiamy, aby powstała masa. Następnie porcje mięsa owijamy wokół wcześniej namoczonych patyczków, tak aby powstały niezbyt grube wałeczki. Grillować ok. 10-15 minut ze wszystkich stron, aż równomiernie się zrumienią. Dip: Paprykę w całości grillujemy, aż skórka zacznie lekko brązowieć. Na chwilę zostawiamy ją pod przykryciem, a następnie zdejmujemy z niej skórkę. Usuwamy środek i miksujemy, w trakcie dodajemy do papryki ser, oregano, sok z cytryny oraz oliwę. Miksujemy aż dip stanie się jednolity i kremowy. Sałatka ogórkowa: Ogórka kroimy wzdłuż, przy pomocy obieraczki do warzyw. Przekładamy do miseczki następnie skrapiamy go oliwą i sokiem z cytryny. Solimy i pieprzymy, a następnie dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekaną miętę i pokruszony ser. Jeszcze raz mieszamy i oprószamy delikatnie chilli i startą skórką z cytryny.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
okolicepalnika.blox.pl

Przepis

Grillowane greckie kofty z dipem z fety i ogórkową sałatką

Zadanie

Pomysłowe grillowanie z Apetiną

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Sałatka z cykorią, pomar...

info 2013
Blog: www.uzouuzy.blogspot.com
Trudność:
Czas wykonania: 15min
Kategoria: Przekąski