Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Domowa bagietka z pieczonym rostbefem i karmelizowaną cebulką

O przepisie

Czas wykonania: pow. 2 godz.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • rostbef 600g
    • czerwona cebula 6 sztuk
    • mąka pszenna 400g
    • ciepła woda 250ml
    • drożdże instant 7g
    • masło klasyczne Lurpak 5 łyżek
    • sól 3 łyżki
    • świeżo zmielony pieprz 2 łyżki
    • cukier 3 łyżeczki
    • oliwa 2 łyżki
    • balsamico 1 łyżka
    • czerwone wino 2 łyżki
    • rozmaryn gałązka
    • musztarda Dijon 3 łyżeczki
    • dodatkowa mąka do posypania 3 łyżki

Jak przygotować

Całość przygotowania powinna zamknąć się w 3 godzinach łącznie z pieczeniem rostbefu w niskiej temperaturze oraz wyrabianiem, rośnięciem i pieczeniem bagietek. Na początku zabieramy się za mięso. Ostrym nożem wycinamy błony, kładziemy gałązkę rozmarynu i obwiązujemy w miarę mocno sznurkiem. Na patelni rozgrzewamy łyżke oliwy i masła i w mocnej temperaturze obsmażamy mięso z każdej strony, żeby w trakcie pieczenia soki pozostały w środku. Mięso mocno nacieramy dużą ilością soli i świeżo zmielonego pieprzu. Rozgrzewamy piekarnik do 100 stopni, kładziemy na blachę kawałek papieru do pieczenia i mięso i pieczemy w niskiej temperaturze. Jeżeli macie termometr do mięsa to pieczecie, aż pokaże on około 55 stopni, jak nie to musicie to robić ""na dotyk"" - im twardsze tym bardziej wypieczone. Taki 600-gramowy kawałek piekł się u mnie około 2 godzin. 400g mąki, drożdże, łyżeczkę soli i cukru wsypujemy do miski i mieszamy. Odpalamy robota z ""hakami"" albo ręcznie zaczynamy mieszać z dolewaną stopniowo wodą. Jak się wymiesza - dodajemy łyżkę oliwy i jeszcze krótko wyrabiamy. Robimy z ciasta kulę i przekładamy do czystej, wysypanej maką miski. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Na stolnicy wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, z każdej robimy kulkę i wałkujemy na prostokąt. I teraz najważniejsze składanie: brzegi z krótszego końca lekko zawijamy do środka; potem tak samo z tymi z dłuższego - tylko, że je już składamy do końca i zlepiamy u góry. Odwracamy szwem do stolnicy i rękami utaczamy wałek i rozciagając trzymając rękami za oba końce. Tak robimy z każdym z 3 kawałków ciasta. Na stolnice kładziemy dużą, czystą ścierkę; posypujemy maką i kładziemy nasze bagietki, robiąc między nimi przegrody/falbanki ze scierki. Przykrywamy drugą ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Piekarnik nagrzewamy na 230. wkładamy blachę z papierem do pieczenia. Bagietki nacinamy ostrym nożem w kilku miejscach po skosie; przekładamy na blachę a do piekarnika wrzucamy szklankę kostek lodu. Pierwsze 10 minut pieczemy w 230 stopniach na dolnym poziomie, a potem kolejne 15-20 minut na średnim w 200-210 stopniach. Studzimy chwilę na kratce W międzyczasie cebule obieramy, kroimy na piórka. Mieszamy z solą i łyżką cukru. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła i na średnim ogniu zaczynamy smażyć cebulę. Mieszamy, żeby się nie przypaliła i czekamy aż zacznie ciemnieć. Dolewamy wino i balsamico. Mieszamy, zmniejszamy ogień i smażymy do momentu zbrązowienia i lekkiej chrupkości cebuli. Bagietki kroimy w pół długości a następnie wzdłuż i otrzymujemy 6 porcji do ""nadziania"". każdy spód smarujemy masłem, nakładamy porcję cebuli, kilka plastrów rostbefu i dodajemy pół łyżeczki musztardy. przykrywamy i podajemy

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
www.przepisy.com

Przepis

Domowa bagietka z pieczonym rostbefem i karmelizowaną cebulką

Zadanie

Kanapki de luxe

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Crostini con rafano. Grz...

info 2013
Blog: redhead-in-the-kitchen.blogspot.com
Trudność:
Czas wykonania: 15min
Kategoria: Przekąski