Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Ciabatta z cime di rape i cacioricottą

O przepisie

Czas wykonania: 120 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • ciepła woda 1/2 szklanki
    • świeże drożdże 10g
    • maka pszenna typ 650 150g
    • mąka z pełnego przemiału 1 łyżka
    • sól 1
    • cukier 1/2 łyżeczki
    • dodatkowa mąka do posypania 6 łyżek
    • cime di rape pędy rzepy )(słoik 300ml
    • cacioricotta kozia 100g
    • szynka parmeńska 6 plastrów
    • czosnek 2 ząbki
    • oliwa 1 łyżka
    • masło klasyczne Lurpak 30g
    • świeżo zmielony pieprz szczypta
    • ostra papryka szczypta

Jak przygotować

W dużej misce mieszamy wodę z cukrem i drożdżami. Dodajemy mąkę oraz pół łyżeczki soli i dalej mieszamy i wyrabiamy około 15 minut. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Na blacie rozkładamy papier do pieczenia i wysypujemy go dużą ilością mąki. Wyrośnięte ciasto wykładamy na papier formując podłużny kształt. Następnie aby uformować ciabattę podnosimy papier na zmianę z dwu stron aż ciasto nabierze odpowiedniego wąskiego, długie kształtu i będzie obtoczone w mące. Ciasto po tych zabiegach nie może kleić się do papieru. Przekładamy papier na blachę do pieczenia i odstawiamy na kolejne pół godziny do wyrośnięcia. Następnie pieczemy 15 minut w 250 stopniach uprzednio wrzucając do piekarnika kilka kostek lodu. Po upieczeniu ciabattę suszymy na kratce i zabieramy się za ""dodatki"". Na suchej rozgrzanej patelni spiekamy szynkę na czipsy. Zdejmujemy; dolewamy łyżkę oliwy i wrzucamy cime di rape. Doprawiamy, dodajemy posiekany czosnek i krótko podsmażamy. Ciabattę kroimy na kromki, smarujemy masłem Lurpak i układamy cime di rape, na to cienkie plasterki cacioricotty i szynkowe czipsy.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
www.przepisy.com

Przepis

Ciabatta z cime di rape i cacioricottą

Zadanie

Kanapki de luxe

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Crostini con rafano. Grz...

info 2013
Blog: redhead-in-the-kitchen.blogspot.com
Trudność:
Czas wykonania: 15min
Kategoria: Przekąski