Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Słodko-ostre polędwiczki wieprzowe z soczystymi warzywami na chrupiącej pajdzie chleba

O przepisie

Czas wykonania: pow. 2 godz.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • średnia polędwiczka wieprzowa 1 szt
    • musztarda ostra 1 łyżka
    • słodki sos chili 1 łyżka
    • sól 1 szczypta
    • pieprz 1 szczypta
    • czosnek kolorowy 1 szczypta
    • tymianek 1 szczypta
    • majeranek 1 szczypta
    • oliwa z oliwek 50 ml
    • por 1 szt
    • marchew 1 szt
    • seler 1 szt
    • duża pajda świeżego , pszennego chleba zrumieniona na maśle 2 szt
    • masło 3 łyżki
    • drobno starty parmezan 2 łyżki

Jak przygotować

Mięso : Polędwiczkę kroimy w ok. 2-2,5 cm plastry. Lekko rozbijamy dłonią. Posypujemy solą , pieprzem i odrobiną kolorowego czosnku. Do miseczki dodajemy czubatą łyżkę musztardy , łyżkę sosu chili , tymianek , majeranek ( + ew. odrobinę rozmarynu ). Polędwiczki obtaczamy dokładnie w marynacie , wkładamy do lodówki ( im dłużej będzie w lodówce, tym smak będize intensywniejszy ). Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy polędwiczki na średnim ogniu do zrumienienia , po kilka minut z każdej strony. Na sam koniec dodajemy łyżkę masła. Zostawiamy chwilę w sosie. Warzywa : Na patelni rozgrzewamy oliwę. |Dodajemy pokrojonego w plasterki pora i stare na grubych oczkach marchew i seler. Dusimy razem ok. 15-20 minut. Doprawiamy odrobiną soli. Dodajemy łyżkę masła na koniec. Mieszamy do rozpuszczenia. Całośc : Na talerzu układamy chrupiący chleb. Przykrywamy grubą warstwą warzyw w maślanym sosie. Kładziemy polędwiczkę. Posypujemy drobniutko startym parmezanem.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
www.ostranaslodko.blogspot.com

Przepis

Słodko-ostre polędwiczki wieprzowe z soczystymi warzywami na chrupiącej pajdzie chleba

Zadanie

Kanapki de luxe

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Grzanki z boczniakami na...

info 2013
Blog: www.uzouuzy.blogspot.com
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Warzywa i grzyby