Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Kanapka ze smażonym śledziem, sałatką z cukinii i faszerowaną pieczarką

O przepisie

Czas wykonania: 30 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • chleba na prawdziwym zakwasie, jakość chleba jest tu kluczowa 1 kromka
    • masła Lurpak czosnkowe 50g
    • niesolonego śledzia 2 płaty
    • średniej wielkości cukinii połowa
    • pomidorków koktajlowych kilka
    • pieczarka duża
    • sera feta gruby plaster
    • suszone pomidory 2-3
    • natki pietruszki kilka listków
    • tartego chrzanu pół łyżeczki
    • czarny pieprz świeżo zmielony
    • sól do smaku
    • czosnku ząbek
    • gałązek tymianku kilka
    • soku z cytryny łyżeczka
    • pestek dyni łyżeczka
    • płatków migdałowych łyżeczka
    • oliwy aromatyzowanej chilli łyżka
    • z nutą pomarańczy sos balsamiczny
    • rukola do dekoracji
    • jajko 1
    • bułka tarta do panierowania

Jak przygotować

Przygotowanie: 1. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła Lurpak czosnkowego, płaty śledziowe doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a następnie panierujemy w jajku i bułce. 2. Smażymy na rozgrzanym maśle ok. 2 minut z obydwu stron. Odkładamy do przestygnięcia. 3. Pomidorki przekładamy do małego naczynia żaroodpornego, posypujemy solą, pieprzem, dodajemy łyżkę masła, gałązki tymianku i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15 minut. 4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i dorzucamy obraną w cienkie paseczki cukinię, najlepiej paseczki wychodzą za pomocą obieraczki do warzyw. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, sok z cytryny, sól i pieprz. Smażymy ok. 5 minut. 5. Na 5 minut przed wyjęciem pomidorków z piekarnika, dodajemy oczyszczoną i obraną pieczarkę. 6. Ser feta miażdżymy widelcem na jednolitą masę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pokrojone w kostkę suszone pomidory, doprawiamy do smaku pieprzem i świeżo startym chrzanem. 7. Przygotowanym farszem nadziewamy wcześniej podpieczoną pieczarkę. 8. Pomidorki razem z powstałym sosem łączymy z cukinią. 9. Kroimy dość sporą kromkę chleba, pamiętajmy, żeby w miarę możliwości wybrać naprawdę dobrej jakości chleb, na prawdziwym zakwasie. 10. Na suchej patelni podprażamy pestki dyni i płatki migdałowe na rumiany kolor. 11. Na kromce układamy płaty usmażonego śledzia, sałatkę z cukinii i pomidorków oraz faszerowaną fetą i suszonymi pomidorami pieczarkę. 12. Całość dekorujemy rukolą, uprażonymi pestkami dyni i płatkami migdałowymi. Na koniec kanapkę polewamy sosem balsamicznym z nutką pomarańczy.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
www.moje-kulinarne-rozterki.blogspot.com

Przepis

Kanapka ze smażonym śledziem, sałatką z cukinii i faszerowaną pieczarką

Zadanie

Kanapki de luxe

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Łososiowa kanapka z prze...

info 2013
Blog: kulinarna-fuzja.blogspot.com
Trudność:
Czas wykonania: 15min
Kategoria: Ryby i owoce morza