Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Orzechowe bułeczki scones na słodko

O przepisie

Czas wykonania: 30 min.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • mąka pszenna 250g
    • proszek do pieczenia 3 łyżeczki
    • soda oczyszczona 1 łyżeczka
    • cukier trzcinowy 3 łyżeczki
    • masło klasyczne Lurpak 50g
    • mleko 125ml
    • orzechy włoskie 40g
    • dżem truskawkowy 5 łyżek
    • mascarpone 125g
    • cukier puder 1 łyżka
    • aromat waniliowy 1 łyżeczka

Jak przygotować

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cukrem;odajemy posiekane zimne masło i całość ucieramy. Orzechy prażymy na patelni, siekamy i dodajemy do mąki. Dolewamy mleko i wyrabiamy ciasto do połączenia składników. Na posypanej mąką stolnicy ciasto wałkujemy na placek grubości 2 cm; wycinamy foremką okrągłe kształty o średnicy 4-5 cm. Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni. Wycięte scones przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ale nie za gęsto, żeby miały miejsce na wyrośnięcie. Ciastka smarujemy z wierzchu mlekiem, posypujemy delikatnie brązowym cukrem i pieczemy 15 minut. Mają mieć delikatnie złoty kolor. W misce ucieramy mascarpone z cukrem i aromatem. Gotowe bułeczki kroimy; na każda nakładamy mascarpone i na wierzch domowy dżem truskawkowy

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
www.przepisy.com

Przepis

Orzechowe bułeczki scones na słodko

Zadanie

Kanapki de luxe

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Kanapka ze smażonym śled...

info 2013
Blog: www.moje-kulinarne-rozterki.blogspot.com
Trudność:
Czas wykonania: 30min
Kategoria: Przekąski