Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Cytrynowy serniczek z domowej ricotty z truskawkową niespodzianką

O przepisie

Czas wykonania: 120 min.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • ser ricotta domowy lub kupiony 600g
    • cytryna 1
    • laska wanilii 1
    • śmietany kremówki 250 ml
    • herbatników 250 g
    • masła Lurpak 70g
    • miodu 2 łyżki
    • mielonego imbiru łyżeczka
    • truskawek świeżych lub mrożonych)(200g
    • czekolady tabliczna
    • cukier do smaku

Jak przygotować

Domowa ricotta (możemy zastąpić ją kupną, a w wersji oszczędnej chudym twarożkiem): 2 litry mleka od krowy ( w żadnym wypadku nie UHT) 400-500 ml śmietany 30% szczyptę soli 100 ml soku z cytryny (około średnie 2 cytryny) Mleko mieszamy ze śmietanką i gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia - szczęśliwi posiadacze termometrów kuchennych powinni wiedzieć, że powinno być to 90 stopni. Następnie dolewamy sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut. Pamiętajmy by ciągle mieszać, co ułatwi powstawanie serowych grudek. Po tym czasie możemy odstawić mleko w ciepłe miejsce na ok 10 minut, w tym czasie powinien na jego powierzchni utworzyć się gruby, serowy kożuch. Następnie przelewamy je do sitka wyłożonego materiałem, a najlepiej muślinem. Ser powinien odsączać się przez ok. 40 minut lub nawet dłużej tak by nabrał pożądanej przez nas konsystencji. Masa serowa: Ser miksujemy na gładką masę, dodajemy otartą skórkę z jednej cytryny, sok z jej połówki i ziarna z jednej laski wanilii (jeśli chcemy uzyskać mocniejszy smak możemy rozkrojoną laskę dodać do mleka z którego robimy ser). Oczywiście słodzimy do smaku, bo czym byłyby święta bez słodyczy, jednak jej ilość pozostawiam Wam. Następnie tak przygotowaną masę delikatnie mieszamy z dokładnie ubitą śmietaną kremówką (ok. 250 ml). Mus truskawkowy: Najprostszy mus uzyskamy po zmiksowaniu truskawek, oraz delikatnym uprażeniu powstałej masy tak by zgęstniała i straciła nadmiar wody. Aby nadać jej delikatnej kwasowości możemy dodać do niej kilka kropel soku z cytryny. Kruchy spód: Pokruszone herbatniki mieszamy z roztopionym masłem oraz miodem. Dla ciekawszego smaku dodajemy do nich imbiru. Całość mieszamy, aż uzyska fakturę mokrego piachu. Podanie: Sernik możemy przygotować tradycyjnie na blaszce lub podać go tak jak ja w formie indywidualnych porcji. Na spód foremki wykładamy warstwę herbatników, następnie szprycą wyciskamy na nie masę serową. Ważne by masa była odpowiednio schłodzona i stała tak by udało nam się pozostawić sobie miejsce, w którym umieścimy w ten sam sposób mus truskawkowy. Gdy już to zrobimy całość pokrywamy cienką warstwą sera i polewamy roztopioną czekoladą z dodatkiem szczypty mielonego imbiru. Serniczek należy schłodzić ok. godziny tak by się zestalił. Możemy przyozdobić go dekoracjami z karmelu.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
okolicepalnika.blox.pl

Przepis

Cytrynowy serniczek z domowej ricotty z truskawkową niespodzianką

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Ciasteczka twarogowe w w...

info 2013
Blog: czterylewerecewkuchni.blogspot.com
Trudność:
Czas wykonania: 15min
Kategoria: Ciasta i desery