Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Babka Pomarańczowa

O przepisie

Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • mąki pszennej szklanka
    • mąki ziemniaczanej niepełna szklanka
    • cukru niepełna szklanka
    • masła Lurpak 200 g
    • szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy 1/2
    • szklanki mleka 1/4
    • jajka 4
    • proszku do pieczenia czubata łyżeczka
    • cukru z wanilią łyżka
    • skórki startej z pomarańczy łyżeczka
    • margaryna do wysmarowania formy
    • bułka tarta do wysypania formy
    • cukru pudru 1/3 szklanki
    • soku pomarańczowego kilka łyżek
    • kandyzowana skórka pomarańczy do dekoracji

Jak przygotować

1. Mikserem ucieramy margarynę z cukrem, dodajemy żółtka jaj. Ucieramy na puszystą masę. Dodajemy mąkę i mąkę ziemniaczaną proszek do pieczenia, cukier z wanilią, pomarańczową skórkę. Następnie niewielkimi porcjami dodajemy sok pomarańczowy i mleko. 2. W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do masy i łyżką mieszamy do momentu połączenia się składników. 3. Pieczemy do suchego patyczka - około 45 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu). Studzimy i wyciągamy z formy. 4. Aby przygotować lukier do cukru pudru dodajemy po łyżce soku do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smarujemy babkę, dekorujemy kandyzowaną skórką. Odstawiamy do zastygnięcia.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
kraina-tysiaca-smakow.blogspot.com

Przepis

Babka Pomarańczowa

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

przepisy.com

info 2013
Blog: www.przepisy.com
Trudność:
Czas wykonania: 200min
Kategoria: Przekąski