Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Semifreddo- tort mrożony

O przepisie

Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • masło Lurpak 20 dag
    • migdały 40 dag
    • cukier puder 20 dag
    • jajka 5
    • gorzka czekolada 15 dag
    • winiak/koniak 20 ml
    • mocnej, chłodzonej kawy 2 filiżanki

Jak przygotować

Przedstawiam pyszny, prosty w wykonaniu deser. Powyżej trzeba było określić ilość porcji- wybrałam powyżej 5, ale sądzę, że każdemu zdarzają się takie dni, że jest to porcja dla 1 osoby:) Spód tortu najlepiej przygotować dzień wcześniej. Rozgrzej piekarnik do 160C. Zmiel dokładnie migdały. Wymieszaj je z cukrem pudrem (10 dag) i ubitymi białkami z 2 jajek. Ciasto podziel na 3 równe części i każdą z nich rozwałkuj cienko między folią przezroczystą, na wielkość tortownicy o średnicy 24cm. Piecz każdy spód około 15 minut. Aby zrobić krem podziel 3 jajka. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka zmieszaj razem z resztą cukru pudru (10 dag) oraz z miękkim masłem Lurpak. Powoli łyżką dodawaj białka do masy. Koniak zmieszaj razem z kawą. Jeden ze spodów nasącz 1/3 mieszanki i posmaruj 1/3 porcją kremu. Posyp startą czekoladą. Potem powtórz czynność dwa razy. Tort przykryj i wstaw do lodówki na 4-5 godzin lub do zamrażalnika na około 3 godziny. Po wyjęciu tortu z chłodzenia posyp startą czekoladą. Smacznego!:)

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
www.czosnekwpomidorach.blogspot.com

Przepis

Semifreddo- tort mrożony

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Sernik z pomarańczami na...

info 2013
Blog: magda-silverteaspoon.blogspot.com
Trudność:
Czas wykonania: 200min
Kategoria: Przekąski