Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Wielkanocny tort drożdżowy z bakaliami

O przepisie

Czas wykonania: pow. 2 godz.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • mąka psznna tortowa 250g
    • żółtka 4
    • cukru 4 łyżki
    • mleka pełnotłustego 100 ml
    • masła klasycznego Lurpak 61
    • laski wanilii pół
    • świezych drożdży 10 g
    • soli szczypta
    • marcepanu 70g
    • posiekanych suszonych moreli 4 łyżki
    • prażonych migdałów 1 łyżka
    • cointreau 1 łyżka
    • drobnych rodzynek 4 łyżki
    • brandy 20 ml
    • prażonych orzechów kaskowych 4 łyżki
    • kostek czekolady mlecznej 6 kostek
    • kogel mogel z 1 żółtka i 1 łyżeczki culru 1łyzka
    • łyżek posiekanych fig namoczonych w herbacie 5 łyżek
    • polewy czekoladowej 200 ml

Jak przygotować

Tort będący tortem pomimo braku kremu. Wykwintny chociaż z ciasta drożdżowego. Nie za słodki - ale kusząco aromatyczny - otulający zapachem czekolady i ulubionych bakalii. Każda warstwa jest niespodzianką smaku. To moja interpretacja przedwojennego tortu Cioci Ireny którego nigdy nie miałam przyjemności zjeść. Pracę nad ciastem podzieliłam na etapy. Pierwszy wieczorem – przygotowanie ciasta. Drugi następnego dnia rano złożenie tortu i odstawienie go do wyrośnięcia. Trzeci to pieczenie . I ostatni dekorowanie:) Ciasto przygotowałam wieczorem. Drożdże rozpuściłam w łyżce mleka z łyżeczką cukru. Po 15 minutach dodałam je do pozostałej mąki, cukru, soli i wymieszałam wszystko z żółtkami i resztą mleka. Wyrabiałam ciasto 10 minut pod koniec dodając rozpuszczone masło. Gładkie i elastyczne ciasto wyrastało ok godziny po czym jeszcze raz je wyrobiłam przez 3 minuty i przykryte folią odstawiłam na całą noc w chłodne miejsce. (lodówka – zimna piwnica). Następnego dnia rano rozpoczęłam od przygotowania nadzienia. Podprażyłam i posiekałam migdały i orzechy laskowe (te przed siekaniem otarłam ze skórki). Opłukałam wszystkie bakalie. Rodzynki namoczyłam w brandy, morele w cointreau a figi w herbacie. Utarłam kogel mogel i posiekałam czekoladę. Rodzynki podgrzałam z masłem i brandy. Orzechy wymieszałam z czekoladą i masa żółtkową a marcepan poskręcałam w cienkie wałeczki. Zimne ciasto podzieliłam na 5 równych kawałków i każdy rozwałkowałam na grubość ok 0,5 cm. Wykroiłam okręgi o średnicy tortownicy (20 cm) i z resztek ciasta zrobiłam dodatkowy placek. Wysoką tortownicę o średnicy 20 cm wysmarowałam grubo masłem i dno dodatkowo zabezpieczyłam papierem do pieczenia również grubo wysmarowanym masłem. Na dnie rozłożyłam pierwszy placek a na nim marcepan, następnie drugi placek i morele w likierze oraz łyżkę posiekanych migdałów. Na to poszedł trzeci placek i masa rodzynkowa. Kolejno ułożyłam czwartą warstwę ciasta i masę orzechowo – czekoladową, piatą warstwę i figi a na koniec ostatni szósty placek. (kolejność warstw jest dowolna – możesz tez je zmienić zgodnie z własnym upodobaniem oraz zawartością szuflad:)). Ciasto wstawiłam przykryte folią do lodówki na 2 godziny. Dodatkowo wyrastało jeszcze godzinę w temperaturze pokojowej. Piekłam je przykryte papierem i dodatkowym spodem z innej tortownicy przez 30 minut w 170 stopniach C. (jeśli nie masz wysokiej tortownicy zrób mniej warstw). Polałam polewą czekoladową zrobiona wg poniższego przepisu Polewa czekoladowa wg Neli Rubinstein 180g czekolady 1\4 szklanki wody 1\3 szklanki kremówki 2 łyżeczki masła klasycznego Lurpak Posiekaną czekoladę na małym ogniu zagotowałam w wodzie. Dodałam śmietankę oraz masło i jeszcze chwilę razem gotowałam aż całość zgęstniała. Użyłam gorącej.

Głosuj na przepis i blog

coś dobrego

Blog
coś dobrego

Przepis

Wielkanocny tort drożdżowy z bakaliami

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Herbaciano-czekoladowe kule

info 2013
Blog: bistro mama
Trudność:
Czas wykonania: 30min
Kategoria: Przekąski