Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Tarteletki z ricottą i suszonymi śliwkami

O przepisie

Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • mąki pszennej 30 dag
    • masła klasycznego Lurpak 20 dag
    • cukru pudru 12
    • żółtka jaja kurzego 2
    • soli szczypta
    • ricotty 250 ml
    • śmietanki 30% 250 ml
    • jaja kurze 2
    • ekstraktu waniliowego 1 łyżka
    • suszonych śliwek garść

Jak przygotować

Gdy Ona i On - pełni cepelinów, blinów, zadowoleni ze spróbowania wieprzowego ucha w wersji wędzonej i gotowanej, najedzeni grzybową w litewskim chlebie, a także grochem ze skwarkami i po zagryzieniu chleba smażonego - trafili w Wilnie na tradycyjną.. włoską piekarenkę, nie mogli się opanować. Wyszli ze świeżutkimi focacciami i tajemniczym ciachem. Wbili w nie zęby tuż za drzwiami piekarni. Spód był słodki, maślany, kruchy, a wnętrze: kremowe, serowe z dodatkiem suszonych śliwek. Ten smak przywieźli do Polski. I od paru miesięcy był on z Nią i z Nim tylko we wspomnieniach. Do czasu gdy Ona postanowiła przygotować takie babeczki samodzielnie. Ona z mąki, masła, 10 dag cukru pudru, żółtek i szczypty soli zarobiła ciasto. Siły w dłoniach miała niewiele, więc z pomocą przyszedł niezawodny On, który uformował zgrabna kulę. Tę wrzucili do lodówki na niecałą godzinę. Foremki do tarteletek Wyklejała ciastem. Każdą wyłożyła następnie aluminiową folią i usypała w niej pęczak. Piekła ok. 15 minut w rozgrzanym do czerwoności piekarniku. Po tym czasie folię z kaszą wyjęła i kruche spody podpiekła jeszcze. Przygotowała krem: utarła ricottę z 2 łyżkami cukru pudru, dodała ubitą lekko śmietankę oraz jaja i pokrojone drobno śliwki. Masę wylała na podpieczonych spodach i wstawiła na pół godziny do piekarnika. To było to! Tarteletki z ricottą i suszonymi śliwkami - włoski smak z Wilna.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
Para buch

Przepis

Tarteletki z ricottą i suszonymi śliwkami

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Prosty placek cytrynowy

info 2013
Blog: Kocham Jeść blog
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Ciasta i desery