Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Drożdżówka czekoladowo-kawowa

O przepisie

Czas wykonania: pow. 2 godz.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • świeżych drożdży 18 g
    • ciepłego mleka 3/4 szklanki
    • cukru 1/4 szklanki + 2 łyżki + szczypta
    • jajko 2
    • żółtko 1
    • mąki 4
    • soli 1/2 łyżeczki
    • masła o temperaturze pokojowej 115 g
    • ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka
    • ekstraktu kawowego 1/2 łyżeczki
    • gorzkiej czekolady, grubo posiekanej 225 g
    • cukru pudru 2
    • mielonego cynamonu 2 łyżeczki
    • kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki
    • masła, w temperaturze pokojowej 97
    • śmietany kremówki 1 łyżka
    • brązowego cukru 2 łyżki

Jak przygotować

Zaczyn: 1. Połącz drożdże z mlekiem w małej miseczce i dodaj szczyptę cukru. Odstaw, aż drożdże zaczną pracować i pojawi się piana, trwa to około 5minut. 2. Wymieszaj 1/4 szklanki plus 2 łyżki cukru pudru, jajko i żółtko. Dodaj to do zaczynu drożdżowego. 3. Wymieszaj mąkę i 1/2 łyżeczki soli w misce miksera. 4. Dodaj mieszankę zaczynu i jaj. Miksuj na małej prędkości, prawie do całkowitego połączenia składników, około 30 sekund. 5. Jeżeli używasz miksera, załącz teraz hak do wyrabiania ciasta. Dodaj masło i mieszaj, aż ciasto będzie gładkie, miękkie i lekko lepkie, około 10minut. 6. Wyłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni, zagnieć kilka razy, aż będzie gładkie. (Ja pominęłam ten krok i też bardzo ładnie mi ciasto wyrosło). 7. Umieść ciasto w misce wysmarowanej olejem albo masłem, dzięki temu ciasto łatwo z niej wyjdzie. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość, 1 do 1 1/2godziny. Nadzienie: 1. Pokrój czekoladę na dość małe kawałki (nie musisz robić tego bardzo dokładnie. Dodaj do niej cukier, kawę, cynamon, pokrojone w kawałki masło i cukier puder. Wszystko wymieszaj, aż powstanie kruszonka i odstaw. 2. Przełóż wyrośnięte ciasto na posypaną mąką powierzchnię i pozostaw je na 5minut (ominęłam). 3. Teraz musisz zastanowić się nad wielkością foremki, Jeśli robisz w dwóch zwykłych keksówkach, podziel ciasto na dwie części. Jeśli jednak masz bardzo dużą keksówkę rozwałkuj całe ciasto na kwadrat o wielkości około 45cm i grubości około pół cm. Jeśli wolisz robić ciasto w dwóch małych keksówkach, rozwałkuj ciasto na dwa mniejsze kwadraty, mniej więcej 35cm. 4. Posmaruj krawędzie ciasta rozkłóconym jajkiem ze śmietaną. Rozłóż dokładnie nadzienie (odłóż 1/2 szklanki), zostawiając 1cm marginesu. 5. Zwiń ciasto jak cygaro. Następnie zwiń ciasto w pół i 2, 3 razy zwiń wokół własnej osi, powstanie coś w rodzaju warkocza. 6. Przełóż taki ""warkocz"" do keksówki i posmaruj resztą jaja ze śmietanką. Kruszonka: 1. Zagnieć cukier puder, mąkę, masło i resztę czekolady tak, aby powstała kruszonka. 2. Posyp kruszonką wierzch ciasta, a następnie cukrem brązowym. Pieczenie: 1. Odłóż gotowe ciasto w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 20-30minut. Przykryj folią albo ściereczką. 2. Rozgrzej piekarnik do 175°C (? °F). 3. Zdejmij folię, włóż keksówkę do piekarnika i piecz do uzyskania złotego koloru, około 55minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160°C (? °F). Piecz, aż drożdżówka będzie miała ciemno złoty kolor, około 15 do 20minut dłużej. Jeżeli ciasto się za bardzo spiecze podczas pieczenia, połóż na wierzch folię aluminiową. Ja zazwyczaj już w połowie całkowitego czasu kładę na wierzch folię silikonową. 4. Po upieczeniu połóż ciasto w formie na kratkę, do do ostygnięcia. 5. Kiedy ciasto całkowicie ostygnie, wyjmij je z formy.

Głosuj na przepis i blog

Sandra bakes a party

Blog
Sandra bakes a party

Przepis

Drożdżówka czekoladowo-kawowa

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Pączki serowe

info 2013
Blog: Przepisownik
Trudność:
Czas wykonania: 120min
Kategoria: Ciasta i desery