Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - listkowe ciasto z pomarańczami

O przepisie

Czas wykonania: 120 min.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • pomarańcza 1
    • brązowego cukru 4 łyżki
    • miękkiego masła 125 g + 4 łyżki
    • mąki pszennej 1 szkl.
    • soli szczypta
    • zimnej wody 125 ml

Jak przygotować

Mąkę przesiać, dodać sól i wodę. Zagnieść miękkie ciasto, ewentualnie dolewając wody lub podsypując mąką. Ulepić kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować ciasto na grubość 1 cm. Pokroić 125 g miękkiego masła na kawałki i rozłożyć na środku ciasta. 4 jego rogi złożyć na środku uzyskując kopertę i rozwałkować ponownie na grubość 1 cm, starając się uzyskać kształt prostokąta. Złożyć prostokąt na 3 części, odwrócić na drugą stronę i ponownie rozwałkować. Złożyć ponownie na 3 części i ostawić na 10 minut. Powtarzać operację jeszcze trzykrotnie, za każdym razem odkładając ciasto na 10 minut. Jego połowę rozwałkować do wielkości tortownicy. Ciasta robi się 2 razy więcej niż potrzeba do samego przepisu, bo z mniejszej ilości składników byłoby to niewygodne. A że ciasto francuskie doskonale się mrozi, to z pewnością się nie zmarnuje. W czasie, gdy ciasto odpoczywa przez 30 minut przygotować tortownicę - wyłożyć ją papierem do pieczenia. 4 łyżki masła wymieszać z brązowym cukrem i wysmarować dno tortownicy (o średnicy 25 cm). Tortownicę wstawić do lodówki. Pokroić pomarańczę na 2 mm plasterki i ułożyć je tak, żeby zachodziły na siebie na schłodzonej masie maślanej. Przykryć rozwałkowanym ciastem i piec przez 30 min. w 180 st.C. Tortownicę przykryć płaskim talerzem lub paterą i delikatnie odwrócić, zdjąć tortownicę i papier. Jeśli na powierzchni nie utworzył się karmel to należy wstawić ciasto pod górną grzałkę na kilka minut.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
Eksperyment sobotni

Przepis

listkowe ciasto z pomarańczami

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

ŻYĆ aby JEŚĆ

info 2013
Blog: zycabyjesc.blogspot.com
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Ciasta i desery