Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Perlotka czyli gruszki z budyniem w cieście

O przepisie

Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • gruszki 3-4
    • mąki 250 g
    • zmielonych migdałów i orzechów 50 g
    • masła Lurpak klasycznego 200g
    • cukru pudru 80 g
    • torebki cukru waniliowego 1/2
    • żółtka 2
    • soli szczypta
    • śmietany łyżka
    • garść orzechów włoskich oraz płatków migdałowych 1
    • garść suszonej żurawiny 1
    • mleka 750ml
    • łyżki cukru jeśli budyń jest niesłodzony)(2
    • budynie w proszku waniliowe lub śmietankowe 2

Jak przygotować

Zagniatamy składniki na ciasto (mąkę, zmielone orzechy i migdały, masło,cukier, żołtka, śmietanę, szczyptę soli i dzielimy na dwie kulki (1/3 i 2/3 ciasta), które zawijamy w folie. 1/3 wkładamy do zamrażarki, a 2/3 do lodówki na ok.30min. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 190C, obieramy gruszki i kroimy na grubsze plasterki. Okrągłą formę natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. 2/3 ciasta układamy na dnie i bokach tortownicy. Następnie układamy plasterki gruszek (żeby delikatnie się na siebie nakładały). W tym czasie odmierzamy 750ml mleka i odlewamy z tego ok.250ml do szklanki, do której wsypujemy proszek budyniowy. Dosypujemy cukier i dokładnie wszystko mieszamy, żeby nie powstały grudki. Pozostałą część mleka (500ml) zagotowujemy w garnku. Kiedy mleko się zagotuje i zacznie powoli kipieć, wlewamy do niego zawartość szklanki. Mieszamy, do czasu zgęstnienia budyniu. Jeszcze ciepły wlewamy na ciasto z gruszkami. Wyjmujemy ciasto z zamrażalki i ścieramy je na tarce (grube oczka) równomiernie, wprost na gruszki. Posypujemy płatkami migdałowymi, orzechami i żurawiną. Pieczemy ok.50min.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
kulinarna-fuzja.blogspot.com

Przepis

Perlotka czyli gruszki z budyniem w cieście

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Rogaliki Pani Helenki

info 2013
Blog: www.kuchniabazylii.pl
Trudność:
Czas wykonania: 120min
Kategoria: Ciasta i desery