Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - TARTA JABŁKOWA PIECZONA „DO GÓRY NOGAMI”

O przepisie

Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • szklanki mąki uniwersalnej 1 1/2
    • szklanki mąki tortowej 1 1/2
    • łyżeczka soli 1
    • schłodzonego masła pokrojonego w kostki 170g
    • szklanki bardzo zimnej wody – jeśli trzeba, kilka kropli więcej 1/2
    • jabłek 6
    • cytryna-wycisnąć z niej sok 1
    • szklanki cukru 1 1/2
    • łyżek masła 6
    • porcji schłodzonego ciasta 1/3 do 1/2

Jak przygotować

SŁYNNA TARTA JABŁKOWA PIECZONA „DO GÓRY NOGAMI” TARTE TATIN Porcja dla 6 osób CIASTO (spód): Wrzucić oba rodzaje mąki, sól i masło do pojemnika robota kuchennego z zamontowaną nasadką ze stalowym ostrzem. Rozdrobnić masło w trybie pulsacyjnym (włączając go 5-6 razy w półsekundowych odstępach). Włączyć urządzenie i natychmiast wlać zimną wodę. Włączyć w trybie pulsacyjnym jeszcze -3 razy. Zdjąć pokrywkę – ciasto będzie wyglądało jak maa drobnych grudek, ale po ściśnięciu odrobiny w dłoni powinno tworzyć zwarty kawałek. Jeśli jest za suche dodać jeszcze kilka kropli wody i włączyć na moment funkcję pulsacyjną. Przełożyć ciasto na blat i wyrabiać ręcznie. Uformować w dość gładką kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny (maksymalnie do2 dni). JAK JUŻ MAMY SCHŁODZONE CIASTO ZABIERAMY SIĘ DO KONKRETU :) Przygotować ciężką żeliwną patelnię o wysokich brzegach i średnicy 23 cm oraz 1/3 – 1/2 porcji schłodzonego ciasta kruchego. Ogrzać piekarnik do 220°C. Obrać 6 jabłek Golden Delicious, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Połówki pokroić na w miarę równe ćwiartki, wymieszać ze startą skórką z cytryny, sokiem z 1 cytryny i 1/2 szklanki cukru i odstawić do zmacerowania. Po 20 minutach odsączyć jabłka. Rozgrzać na patelni na bardzo dużym ogniu 6 łyżek masła. Dodać 1 szklankę cukru i gotować, aż syrop zacznie bulgotać i nabierze barwy karmelu. Po zdjęciu patelni z ognia ułożyć na karmelu warstwę jabłek, tak aby ściśle do siebie przylegały. Na wierzch położyć drugą warstwę jabłek, starając się, aby była możliwie płaska. Postawić na średnio dużym ogniu i dusić przez mniej więcej 25 minut – po 10 minutach przykryć patelnię. Co kilka minut dociskać jabłka szpatułką i polewać wydzielającym się sokiem. Zdjąć z ognia, gdy sok nabierze konsystencji syropu. Rozwałkować schłodzone ciasto na okrągły placek o grubości 5 mm, o 2 1/2 cm większy niż patelnia. Położyć go na jabłkach, wciskając brzegi ciasta między jabłka i ścianki patelni; zrobić na wierzchu 4 niewielkie otworki, przez które będzie uchodziła para. Piec ok. 20 minut, do czasu aż ciasto zrobi się rumiane i chrupiące. Zdjąć z patelni na talerz tak, aby ciasto znalazło się na dole, i podawać na gorąco lub na zimno, z bitą lub kwaśną śmietaną bądź lodami waniliowymi. I jak mawiała Julia Child: BON APETIT !!! :)

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
www.angelika.pomorskie.pl

Przepis

TARTA JABŁKOWA PIECZONA „DO GÓRY NOGAMI”

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Tarta Tatin z Różaną Nutą

info 2013
Blog: www.moje-kulinarne-rozterki.blogspot.com
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Ciasta i desery