Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Domowy Kopiec Kreta z masą jogurtową

O przepisie

Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • cukru 125 g
    • masła Lurpak 100 g
    • mąki pszennej 125 g
    • jajka 3
    • łyżeczki proszku do pieczenia 3
    • łyżki kakao 3
    • śmietany 30% 250 ml
    • jogurtu greckiego 350 g
    • cukru pudru 5 łyżek
    • śmietan-fix 1
    • żelatyny ok 20 g
    • banany 3-4

Jak przygotować

1. Przygotowujemy ciasto. Ubić białka z cukrem i dodać żółtka. Wkładać stopniowo masło, mąkę, proszek do pieczenia i kakao, miksujemy do osiagnięcia gładkiej masy. Możemy dodać 1-2 łyżki mleka, jeśli masa będzie bardzo gęsta. Wykładamy ją na przesmarowaną tłuszczem tortownicę. Masa jest gęsta, więc trzeba ją starannie rozsmarować, aby ciasto nie miało ""dołków"". Pieczemy w 180 stopniach, przez ok 25 minut. 2. Przestygnięte ciasto wycinamy w środku, tak jak na zdjeciu obok, pozostawiajac spód i boki. Wydrążone ciasto zostawiamy na posypanie. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder i śmietan-fix, a do subitej na sztywno śmietany dodajemy zelatynę. Do gotowej masy dodajemy jogurt grecki i mieszamy łyżką. 3. Banany kroimy wzdłuż i układamy w wyciętym ""kole"". Uzupełniamy luki kawałkami. Następnie wylewamy masę i formujemy kopiec. Wierzch posypujemy wydrążonym ciastem.

Głosuj na przepis i blog

Bizneswoman w kuchni

Blog
Bizneswoman w kuchni

Przepis

Domowy Kopiec Kreta z masą jogurtową

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Babeczki tiramisu

info 2013
Blog: Wędrówki po kuchni
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Ciasta i desery