
Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Ciasta i desery

-
główne składniki
- cukru 125 g
- masła Lurpak 100 g
- mąki pszennej 125 g
- jajka 3
- łyżeczki proszku do pieczenia 3
- łyżki kakao 3
- śmietany 30% 250 ml
- jogurtu greckiego 350 g
- cukru pudru 5 łyżek
- śmietan-fix 1
- żelatyny ok 20 g
- banany 3-4

1. Przygotowujemy ciasto. Ubić białka z cukrem i dodać żółtka. Wkładać stopniowo masło, mąkę, proszek do pieczenia i kakao, miksujemy do osiagnięcia gładkiej masy. Możemy dodać 1-2 łyżki mleka, jeśli masa będzie bardzo gęsta. Wykładamy ją na przesmarowaną tłuszczem tortownicę. Masa jest gęsta, więc trzeba ją starannie rozsmarować, aby ciasto nie miało ""dołków"".
Pieczemy w 180 stopniach, przez ok 25 minut.
2. Przestygnięte ciasto wycinamy w środku, tak jak na zdjeciu obok, pozostawiajac spód i boki. Wydrążone ciasto zostawiamy na posypanie. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder i śmietan-fix, a do subitej na sztywno śmietany dodajemy zelatynę. Do gotowej masy dodajemy jogurt grecki i mieszamy łyżką.
3. Banany kroimy wzdłuż i układamy w wyciętym ""kole"". Uzupełniamy luki kawałkami. Następnie wylewamy masę i formujemy kopiec. Wierzch posypujemy wydrążonym ciastem.