Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Sernik Zebra

O przepisie

Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • ser biały mielony 500g
    • ser mascarpone 250g
    • mleko skondensowane słodkie 1 puszka
    • jajka 8
    • budyń śmietankowy 1
    • masło Lurpak 250g
    • cukier 200g
    • cukier wanilinowy 1
    • woda 3/4 szklanki
    • kakao 4 czubate łyżki
    • mąka pszenna 2 szklanki
    • czekolada gorzka 1 sztuka
    • śmietanka 30% 1/2 szklanki
    • truskawki do dekoracji 5 sztuk
    • mięta do dekoracji kilka listków

Jak przygotować

- Piekarnik nagrzać do 240 st.C. - Dno okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Masa czekoladowa - Zagotować masło, oba cukry, wodę i kakao. - Wystudzoną masę wlać do miski miksera i wbijać po całym jajku - 4 sztuki czekając aż poprzednie zostanie wchłonięte przez masę. - Wsypać przesianą mąkę i wymieszać. Masa serowa - Wymieszać oba sery delikatnie mikserem, dodać mleko skondensowane. - Wbijać po jednym jajku - 4 sztuki co 30 sekund cały czas ubijając. - Na koniec wsypać budyń i wymieszać. - Należy starać się, aby jak wymieszać wszystkie składniki jak najszybciej. - Masa serowa wychodzi dość płynna. - Do tortownicy wlać kilka dużych łyżek masy czekoladowej i rozsmarować na dnie. - Wstawić do piekarnika na 3 minuty. - Po tym czasie wyjąć tortownicę z piekarnika i nalać masę serową w takiej samej ilości jak czekoladową. Należy starać się aby warstwy były jak najcieńsze. - Znów wstawić do piekarnika na 3 minuty i tak aż do wyczerpania obu mas. - Po nalaniu ostatniej masy, którą powinna być czekoladowa zmniejszyć temperaturę do 120 st.C. Ja otwieram piekarnik z tortownicą w środku i czekam aż spadnie temperatura, po czym ustawiam czas na 20 minut. - Na koniec otworzyć piekarnik i zostawić ciasto do wystygnięcia. - Wstawić do lodówki na kilka godzin. - Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać ze śmietanką. - Posmarować wierzch i boki sernika, ozdobić truskawkami i listkami mięty.

Głosuj na przepis i blog

To co kocham

Blog
To co kocham

Przepis

Sernik Zebra

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Waniliowa pascha wielkanocna

info 2013
Blog: Pora coś zjeść
Trudność:
Czas wykonania: 200min
Kategoria: Ciasta i desery