Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Brioche, czyli francuskie ciasto drożdżowe

O przepisie

Czas wykonania: pow. 2 godz.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • mąka 250g
    • świeże drożdże 10g
    • mleko 2 łyżki
    • masło 170g
    • cukier 60g
    • jajka 4 sztuki
    • sól 1 łyżeczka
    • cukier perlisty 100g

Jak przygotować

Brioche to francuskie ciasto drożdżowe z masłem. Ciasto jest bardzo delikatne, puszyste i lekko kruszące się. Idealne na śniadanie lub podwieczorek. Można je jeść bez niczego, ale wyśmienicie smakuje z dżemem. Brioche można upiec w różnych formach i wielkościach, bez dodatków lub z cukrem perlistym albo kawałkami czekolady. Polecam, bo ciasto jest bardzo smaczne. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i drożdże. Dodać trzy jajka, mleko i miksować na średnich obrotach przez 2 - 3 minuty. Jak ciasto zacznie robić się coraz bardziej gęste i gładkie, dodać miękkie masło (masło powinno mieć temperaturę pokojową). Wszystko zmiksować na średnich obrotach aż ciasto będzie elastyczne. Tak wyrobione ciasto należy przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i odłożyć 2 godziny do wyrośnięcia (ciasto ma wyrastać w temperaturze pokojowej). Po tym czasie ciasto pokroić na 8 równych części i z każdej z nich uformować kulki. Poukładać kulki w prostokątnej formie wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Tak przygotowane ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na kolejne trzy godziny (tym razem w ciepłe miejsce). Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem perlistym i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piekarnik ma być rozgrzany do 210 stopni C°. Piec przez 20 minut w 170 stopniach.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
Kuchnia in the city

Przepis

Brioche, czyli francuskie ciasto drożdżowe

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

listkowe ciasto z pomarańczami

info 2013
Blog: Eksperyment sobotni
Trudność:
Czas wykonania: 120min
Kategoria: Ciasta i desery