Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - sernik Anety z polewą kakaową

O przepisie

Czas wykonania: 120 min.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • twarogu mielonego 1 kg
    • masła lurpak 20 dkg
    • jajka 2
    • budyń waniliowy 1
    • łyżka prawdziwego cukru waniliowego 1 łyżka
    • mleka 2 łyżki
    • cukru 1-1,5 szklanki
    • rodzynek garść
    • podwójnych herbatników bebe 5 paczek
    • margaryny pół kostki
    • wody 4 łyżki wody
    • gorzkiego kakao 2 łyżki
    • wiórki kokosowe / bakalie do ozdoby

Jak przygotować

Duży garnek wstawiamy na gaz, dodajemy masło Lurpak i czekamy, aż się rozpuści. Dodajemy twaróg i cały czas delikatnie mieszamy. Gdy z twarogu powstanie krem - dodajemy jajka, budyń, mleko, cukier waniliowy i cukier. Ciągle mieszamy. Gdy masa na sernik się zagotuje - odstawiamy do wystygnięcia (jeżeli lubimy sernik z rodzynkami to właśnie w tym momencie możemy je dorzucić). Blaszkę wykładamy warstwą herbatników, zalewamy masą sernikową, znów herbatniki, masa i na górę znów herbatniki. W swojej blaszce (22x22 cm) używam 3 warstwy herbatników i 2 masy sernikowej. Całość wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Sernik zalewamy polewą kakaową (można ją zrobić w tym samym czasie co sernik lub na godzinę przed podaniem). Przepis na polewę: margarynę rozpuszczamy, dodajemy wodę, pół szklanki cukru i kakao. Cały czas mieszamy. Gotujemy, aż polewa zgęstnieje. Gotowe! Polewą zalewamy ciasto a na wierzch układamy wiórki kokosowe lub bakalie.

Głosuj na przepis i blog

Do garów marsz

Blog
Do garów marsz

Przepis

sernik Anety z polewą kakaową

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Kremówki ""Irish Cream

info 2013
Blog: Ela gotuje
Trudność:
Czas wykonania: 120min
Kategoria: Przekąski