Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Klasztorna chata

O przepisie

Czas wykonania: pow. 2 godz.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • mąki pszennej 2 szklanki
    • śmietany 18% 1/2 szklanki
    • cukru 1 i 1/2 szklanki
    • masła Lurpak 100g
    • sody 1/4 łyżeczki
    • śmietany 30% 500ml
    • fix do śmietany 2 opakowania
    • wydrylowanych wiśni mogą być rozmrożone lub ze słoika)(ok. 50dag
    • kakao do dekoracji

Jak przygotować

1. Z mąki, śmietany, połowy cukru, sody i masła wyrabiamy ręką ciasto. Schładzamy je 30 min. Ciasto dzielimy na 6 równych porcji, każdą rozwałkowujemy na cienkie okrągłe placki. Na każdym placku układamy odsączone wiśnie i zawijamy jak naleśniki ( końcówki zlepiamy, żeby nie wypłynął sok). Rulony układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporej odległości. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach. Studzimy. 2. Śmietanę ubijamy z fixami i z pozostałym cukrem. 3. Z jednej strony odcinamy kawałek każdego rulonika, tak by były równe i widoczne nadzienie. Następnie ruloniki układamy warstwami, tworząc piramidkę: trzy ruloniki smarujemy śmietaną, nakładamy na to dwa ruloniki i warstwę śmietany, na wierzch kładziemy jeden rulonik. Całość smarujemy resztą bitej śmietany, zostawiając niewysmarowaną przednią część. Ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny, przed podaniem posypujemy kakaem.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
Pokochaj gotowanie

Przepis

Klasztorna chata

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Baby, ach te baby!

info 2013
Blog: Para buch
Trudność:
Czas wykonania: 120min
Kategoria: Przekąski