Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Wielkanocne ciasto z karmelizowanymi pomarańczami Prababci

O przepisie

Czas wykonania: pow. 2 godz.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • mąka tortowa 0,5 kg
    • mleko 100 ml
    • cukier 40
    • masło 25
    • żółtka jaj 4
    • sół szczypta
    • drożdże świeże 1 opakowanie
    • cukier waniliowy 4
    • pomarańcze 3
    • laska wanilii 1
    • mąka 30 dkg
    • woda 1,5 szklanki

Jak przygotować

Zaczynamy od przygotowania pomarańczy. Musimy to wykonać dzień wcześniej. Pomarańcze w całości gotujemy w wodzie bez żadnych dodatków, do momentu aż skórka nie będzie na tyle miękka, aby wykałaczka przeszła przez nią bez większych oporów. (ok 30 minut na małym ogniu) Pomarańcze zostawiamy w wodzie do całkowitego ostygnięcia. Następnie przygotowujemy syrop: 0,5 kg cukru rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Gotujemy z laską wanilii do momentu, aż nie znikną wszystkie kryształki cukru a syrop zrobi się nieco gęstszy od wody. Pomarańcze kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm i wkładamy do syropu. Gotujemy minimum 30 minut często je odwracając. Pomarańcze nie mogą się rozpadać! Gdy są już gotowe przekładamy je na półmisek, aby odciekł z nich nadmiar syropu i aby nieco przeschły. Najlepiej odwracać je co jakiś czas i wylewać z półmiska nadmiar syropu. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia przygotowujemy ciasto drożdżowe. Sztuka polega na tym, aby po upieczeniu było puszyste, wilgotne i jednocześnie kruche i pod żadnym pozorem nie przypominało ciągnącego placka na pizze. Mąkę przesiewamy do miski z solą. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, dobrze rozprowadzamy w mleku. Dodajemy drożdży. Ostawiamy by drożdżowa mikstura potroiła swoją objętość. Żółtka mieszamy z cukrem oraz cukrem waniliowym i miksujemy tak długo, aż nie zrobią się prawie białe. Masło rozpuszczamy i zostawiamy do prawie całkowitego wystygnięcia. Gdy drożdże są gotowe, do miski z mąką w kolejności dodajemy: żółtka z cukrem, mieszamy, drożdże, dobrze zagniatamy a na samym końcu po trochu dodajemy masło zagniatając tak aby uzyskać jednolitą zwartą kulę, jednocześnie miękką i nie przywierającą do rąk ani miski. Gdy ciasto jest już gotowe ugniatamy je jeszcze ok. 10 minut, a następnie odstawiamy na 1,5 h w ciemne, ciepłe miejsce. Zalecam przykryć ciasto lnianą szmatką aby nie obeschło a jednocześnie miało dostęp do powietrza. Na koniec przygotowujemy kruszonkę, Do tego ciasta nie wystarczy zwykła kruszonka w formie okruchów. Kruszonka musi mieć konsystencję dość miękkiego kruchego ciasta, nie może się kruszyć. Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło rozpuszczamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wlewamy masło do mąki i mieszamy. Jeśli ciasto po wyrobieniu nadal się kruszy rozpuszczamy jeszcze trochę masła i dodajemy (ostygnięte) do momentu aż nie uzyskamy jednolitej, gładkiej masy. Gdy ciasto drożdżowe jest gotowe przekładamy je na blachę o średnicy 20 cm, wyłożonej od dna papierem do pieczenia i nasmarowanej tłuszczem oraz podsypanej mąką po bokach. Na dnie dokładnie i równo rozkładamy ciasto drożdżowe. Zostawiamy je jeszcze na 15 minut aby nieco napęczniało, następnie rozkładamy na nim pomarańcze miejsce przy miejscu. Na koniec całe ciasto dokładnie pokrywamy kruszonką tak aby pomarańcze nie były widoczne. Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni. Kruszonka powinna się lekko zarumienić. Wyjmujemy z blachy dopiero gdy ciasto całkowicie ostygnie.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
MaKaGiGi

Przepis

Wielkanocne ciasto z karmelizowanymi pomarańczami Prababci

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Babka bardzo cytrynowa

info 2013
Blog: gotujeSy
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Ciasta i desery