Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Kremówki ""Irish Cream

O przepisie

Czas wykonania: 120 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • masło Lurpak 2 sztuki (kostki)
    • mąki krupczatki 300 g
    • mąki pszennej 70 g
    • mąki ziemniaczanej 50 g
    • cukru białego 200 g
    • cukru z wanilią 2 łyżki
    • mleka 600 ml
    • wody ok. 1/3 szklanki)(90 ml
    • octu 1 łyżka
    • duże żółtka 4
    • likieru Irish Cream 1 kieliszek

Jak przygotować

Ciasto: Mąkę krupczatkę siekamy z 1 masłem i 50 g cukru, dodajemy wodę i ocet, zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 części, każdą z nich rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę, wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką (używam 2 kwadratowych blaszek 22x22 cm). Placki pieczemy 20 - 25 minut w temperaturze 170'C. Krem: 2/3 mleka podgrzewamy. Do reszty dodajemy żółtka, 150 g cukru, cukier z wanilią, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz likier. Całość miksujemy, a następnie wlewamy do gorącego mleka. Wszystko gotujemy, cały czas intensywnie mieszając, aż zrobi się gęsty budyń. Po ostudzeniu go, dodajemy do niego po łyżce masła, miksując całość, aż do wykończenia masła. Powstałą masą przekładamy placki kruchego ciasta, wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Głosuj na przepis i blog

Ela gotuje

Blog
Ela gotuje

Przepis

Kremówki ""Irish Cream

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Domowy Kopiec Kreta z ma...

info 2013
Blog: Bizneswoman w kuchni
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Ciasta i desery