
Czas wykonania: 120 min.
Kategoria: Przekąski

-
główne składniki
- masło Lurpak 2 sztuki (kostki)
- mąki krupczatki 300 g
- mąki pszennej 70 g
- mąki ziemniaczanej 50 g
- cukru białego 200 g
- cukru z wanilią 2 łyżki
- mleka 600 ml
- wody ok. 1/3 szklanki)(90 ml
- octu 1 łyżka
- duże żółtka 4
- likieru Irish Cream 1 kieliszek

Ciasto:
Mąkę krupczatkę siekamy z 1 masłem i 50 g cukru, dodajemy wodę i ocet, zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 części, każdą z nich rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę, wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką (używam 2 kwadratowych blaszek 22x22 cm). Placki pieczemy 20 - 25 minut w temperaturze 170'C.
Krem:
2/3 mleka podgrzewamy. Do reszty dodajemy żółtka, 150 g cukru, cukier z wanilią, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz likier. Całość miksujemy, a następnie wlewamy do gorącego mleka. Wszystko gotujemy, cały czas intensywnie mieszając, aż zrobi się gęsty budyń. Po ostudzeniu go, dodajemy do niego po łyżce masła, miksując całość, aż do wykończenia masła.
Powstałą masą przekładamy placki kruchego ciasta, wierzch posypujemy cukrem pudrem.