Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Colomba di Pasqua

O przepisie

Czas wykonania: pow. 2 godz.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • Mąka 500 g
    • Mleko 100 ml
    • Drożdże 25 g
    • Starta skórka cytrynowa 1 szt.
    • Starta skórka pomarańczowa 1 szt.
    • Rodzynki 3 łyżki
    • Migdały 5 łyżek
    • Mielone orzechy włoskie 4 łyżki
    • Kandyzowany imbir 1 łyżka
    • Cukier wanilinowy 1 torebka
    • Masło klasyczne Lurpak 250 g
    • Żółtko 3 szt.
    • Białko 2 szt.
    • Cukier 260 g
    • Migdały mielone 100 g
    • Płatki migdałowe 100 g
    • Mąka ziemniaczana 2 łyżeczki

Jak przygotować

I krok: 100 g mąki mieszamy z niewielką ilością mleka oraz drożdżami (wcześniej rozrobionymi z łyżeczką cukru). Składniki łączymy i odstawiamy na pół godziny przykryte ściereczką. II krok: Dodajemy 100 g mąki, resztę mleka, mieszamy i odstawiamy na kolejne pół godziny. III krok: Do ciasta dodajemy 150 g mąki, 60 g cukru, 80 g masła, formujemy elastyczne ciasto i odstawiamy na 2 godziny pod przykryciem. IV krok: Po 2 godzinach do ciasta dodajemy resztę mąki i masła. Ugniatamy tak długo, aż masło całkowicie wchłonie się w ciasto. Następnie dodajemy szczyptę soli, 100 g cukru, cukier wanilinowy, skórki z owoców, rodzynki, migdały, orzechy włoskie i żółtka. Dobrze mieszamy wszystkie składniki a na koniec dodajemy kandyzowany imbir. Ugniecione ciasto odstawiamy na 8 godzin pod przykryciem. V krok: Ciasto układamy w foremce gołębia, lub sami formujemy kształt gołębicy na blasze, zostawiamy na około 6 godzin do wyrośnięcia. VI krok: Przygotowujemy polewę. Mielone migdały, 100 g cukru, mąkę ziemniaczaną i białka mieszamy dokładnie a kiedy ciasto jest już wyrośnięte pokrywamy je polewą. Na polewę sypiemy płatki migdałowe. VII krok: Piekarnik rozgrzewamy do 200°C, wstawiamy ciasto i pieczemy 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy kolejne 30 minut. Jeśli w trakcie pieczenia ciasto zbyt szybko rumieni się na wierzchu, przykrywamy je papierem do pieczenia.

Głosuj na przepis i blog

Cuisine de Remi

Blog
Cuisine de Remi

Przepis

Colomba di Pasqua

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Drożdżówka czekoladowo-kawowa

info 2013
Blog: Sandra bakes a party
Trudność:
Czas wykonania: 200min
Kategoria: Przekąski