Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - przepisy.com

O przepisie

Czas wykonania: pow. 2 godz.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • mąka tortowa 160g
    • masło Lurpak 140g
    • kakao 25g
    • cukier puder 40g
    • śmietana kremówka 36% 330ml
    • gorzka czekolada 200g
    • biała czekolada 135g
    • żółtko 1 sztuka
    • sół szczypta

Jak przygotować

Podana ilość składników jest odpowiednia na formę do tarty o średnicy 22cm. Mąkę z kakao i solą przesiewamy do miski.Osobno ucieramy 100g masła z cukrem, dodajemy żółtko i dalej ucieramy. Łączymy składniki stopniowo dodając mąkę i wyrabiamy aż ciasto będzie miękkie, zwarte i jednolite. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Po wyjęciu z lodówki, po 15 minutach odpoczywania w temperaturze pokojowej ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy kilka cm większej niż forma do tarty. Formę natłuszczamy masłem i posypujemy kakao. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy fasolki i wkładamy do lodówki na 15 minut. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach, zdejmujemy papier i dopiekamy 5-7 minut już bez przykrycia. Schładzamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie w garnuszku podgrzewamy 100ml kremówki do zagotowania i zalewamy nią rozdrobioną w misce białą czekoladę. Po ok 30 sekundach zaczynamy powoli mieszać. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy 7g masła i dalej mieszamy do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Całość wylewamy na spód tarty i wstawiamy do lodówki na godzinę. Ponownie w garnuszku podgrzewamy do zagotowania kremówkę ( tym razem 230 ml ) i zalewamy nią posiekaną ciemną czekoladę. Odczekujemy chwilę i mieszamy a następnie dodajemy 33g masła i dokładnie mieszamy. W przypadku kiedy masło nie chce się rozpuścić można miskę wstawić na kilka chwil na parę i mieszać. Masę wylewamy na ciasto i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
www.przepisy.com

Przepis

przepisy.com

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Cytrynowe mini babeczki ...

info 2013
Blog: chilifiga.pl
Trudność:
Czas wykonania: 30min
Kategoria: Ciasta i desery