Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Sernik ""złota rosa

O przepisie

Czas wykonania: 120 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • ciasteczek czekoladowych lub digestive 200 g
    • masła Lurpak 100 g
    • twarogu na sernik 1 kg
    • szklanki cukru 3/4
    • mleka 3,2% 3/4 szklanki
    • szklanki oleju 1/3
    • laski wanilii ziarenka)(1/2
    • budyniu waniliowego 1 opakowanie
    • mąki ziemniaczanej łyżka
    • całe jajka 2
    • żółtka 4
    • niedużej cytryny 1/2
    • białka 4
    • cukru pudru 1/2 szklanki
    • soli szczypta

Jak przygotować

W rondelku rozpuszczamy masło. Studzimy. Ciastka dokładnie kruszymy. Mieszamy w misce z rozpuszczonym masłem i wyklejamy spód tortownicy. Podpiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut. Mikserem w dużej misce łączymy ze sobą: twaróg, ziarenka z laski wanilii, cukier, budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną. Powoli dodajemy mleko, sok z cytryny, żółtka, jajka i olej cały czas miksując. Masę serową wylewamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 - 60 minut. Kiedy ładnie wyrośnie, a z wierzchu będzie rumiany przygotowujemy pianę z białek. Wyciągamy i zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 160 stopni. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Wykładamy pianę na wierzch ciasta. Pieczemy aż ładnie zarumieni się z wierzchu, czyli ok. 15 - 25 minut. Aby sernik nie opadł, kiedy uznamy, że jest gotowy wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy go w ten sposób na jakąś godzinkę. Następnie wyciągamy go i odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia, a na koniec do lodówki. Kropelki rosy pojawiają się na serniku dopiero kiedy stygnie.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
kraina-tysiaca-smakow.blogspot.com

Przepis

Sernik ""złota rosa

Zadanie

Słodkie szaleństwo

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

przepisy.com

info 2013
Blog: www.przepisy.com
Trudność:
Czas wykonania: 200min
Kategoria: Przekąski