
Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Ciasta i desery

-
główne składniki
- łyżeczka proszku do pieczenia 1
- jaj 6
- łyżka octu 1
- szklanka cukru 1
- mąki tortowej 0,5 kg
- serka mascarpone 250 g
- masła Lurpak 150 g
- łyżeczki żelatyny 2
- paczki herbatników 2
- puszka mleka skondensowanego 1
- śmietanki do ubijania 30%)(0,5 l
- tabliczka gorzkiej czekolady 1

Biszkopt:
1. Oddzielamy żółtko od białek z wszystkich jaj ale do biszkoptu wykorzystamy tylko 3.
2. Mieszamy trzy żółtka z octem i proszkiem.
3. Ubijamy trzy białka na sztywną pianę, następnie dodając pół szklanki cukru ciągle mieszamy. Gdy piana będzie i sztywna i słodka dodajemy mieszankę z żółtkami i mąkę.
4. Masę wykładamy w średniej wielkości blaszce (bo nie zależy nam by był wysoki) i pieczemy 30 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Mascarpone:
1. Resztę żółtek ucieramy razem z trzema łyżkami cukru w kąpieli wodnej. Dodajemy masło. Gdy cukier się rozpuści a żółtka lekko zaparzą zdejmujemy z ognia i dokładamy serek mascarpone i namoczoną wcześniej w wodzie żelatynę.
Krówka:
1. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkoptu nakładamy odpowiednio wymieniając od dołu :
- biszkopt
- krem z mascarpone
- herbatniki
- mleko skondensowane słodzone gotowane
- ubitą na sztywno śmietankę
- startą gorzką czekoladę
Wstawiamy ciasto do lodówki na godzinę a po godzinie .... smacznego