Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Kakaowe łódeczki z pastą wątróbkową i jarzębiną

O przepisie

Czas wykonania: 90 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • Łódeczki kakowe
    • mąka pszenna 3/4 szklanki
    • kakao 1/4 szklanki
    • zimne masło niesolone LURPAK 100 g
    • żółtko 1
  • Pasta wątróbkowa
    • wątróbka drobiowa 20 dag
    • czerwona cebula 1
    • jabłko winne 1
    • masło niesolone LURPAK 2 łyżki
    • ocet balsamiczny 1 łyżka
  • Jarzębina
    • konfitura z jarzębiny 4 łyżki
    • przemrożone owoce jarzębiny 60

Jak przygotować

 

Masło siekamy na drobne kawałki. Mąkę dokładnie mieszamy z kakao. Mąkę z kakao, masło i żółtko szybko zagniatamy, formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 20 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim foremki. Wstawiamy do piekarnika na 12-15 minut. Studzimy i delikatnie wyjmujemy z foremek (najłatwiej foremki położyć do góry nogami na desce i delikatnie je "ostukać").

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Jabłko obieramy i kroimy w cienkie plastry.  Z pomarańczy wyciskamy sok. Wątróbkę myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy na nim cebulę, dodajemy wątróbkę i jabłko, delikatnie oprószamy solą i pieprzem.  Przysmażamy, aż wątróbka się zetnie. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do ostygnięcia na około 10 minut. Do ostudzonej wątróbki dodajemy sok z pomarańczy, ocet balsamiczny i blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Niedługo przed podaniem przygotowujemy łódeczki. Na dno każdej łódeczki kładziemy 1/2 łyżeczki konfitury z jarzębiny, przy pomocy rękawa cukierniczego wyciskamy pastę wątróbkową (lub po prostu nakładamy ją łyżeczką). Dekorujemy jarzębiną.
 
2012 1 199

Głosuj na przepis i blog

Crust and Dust

Blog
Crust and Dust

2012 1

Przepis

Kakaowe łódeczki z pastą wątróbkową i jarzębiną

Zadanie

Sylwestrowe kreacje… kulinarne

Ranking przepisu

miejsce: 1
punkty publiczności: 90
punkty jury: 100

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Śledziowa terryna ze szc...

info 2012 2 63
Blog: FACET I KUCHNIA
Trudność:
Czas wykonania: 120min
Kategoria: Przekąski