Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Śledziowa terryna ze szczypiorkiem

O przepisie

Czas wykonania: 120 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • TERRYNA
    • filety śledziowe a'la mastias 8 sztuk
    • półtłusty twaróg sernikowy wysokiej jakości (uwaga! twarogi gorszej jakości poza szeregiem zbędnych składników, mogą zawierać cukier) 400 g
    • koperek pęczek
    • młody szczypiorek pęczek
    • żytni chleb 6 kromek
    • masło Lurpak klasyczne 55 g
    • cytryna 1
    • żelatyna 1-2 łyżki
    • czerwona cebula 1
    • czerwony ocet winny 50 ml
    • cukier trzcinowy 50 g

Jak przygotować

Terryna to świetna rzecz na imprezową przekąskę, zaś terryna ze śledziem oraz Sylwester stanowią połączenie idealne ;-)

Autentyczne, prawdziwe matiasy są w naszym kraju właściwie nie do zdobycia, dlatego nie tyle można, co należy zastąpić je filetami „a’la matias”, najlepiej na wagę. Jeśli filety kupowane na wagę wydadzą się Wam zbyt słone, wstawcie je do miski z wodą i odstawcie na noc do lodówki. Woda wyciągnie z filetów nadmiar soli.

Ilość chleba, który stanowi „podkład” pod terrynę, w praktyce może okazać się inna niż podana w przepisie – będzie zależeć od wielkości kromek.

Jako że nie jestem fanem żelatyny, używam jej tu około 1 łyżki. Taka ilość w zupełności wystarcza. Terryna jest zwarta, choć nie tak mocno stężała, jak klasyczna galaretka. Dzięki temu sprawia lżejsze, bardziej puszyste wrażenie. Jeśli chcecie uzyskać bardziej zwartą terrynę, po prostu zwiększcie ilość żelatyny (do 2 łyżek).

1. Do miski przełóżcie twaróg i dodajcie do niego śledzie pokrojone w dość drobną kostkę, drobno posiekany koperek i szczypiorek oraz sporą ilość pieprzu. Całość wymieszajcie.

2. Odetnijcie skórki z chleba i zmiksujcie kromki w malakserze, aż uzyskacie drobne okruchy. Dzięki usunięciu skórek, chleb łatwiej się zmiksuje, ale pozostawiając skórki (w których kryje się esencja smaku żytniego chleba) terryna również się uda.

3. Masło rozpuśćcie na patelni i wymieszajcie z chlebem.

4. Ceramiczną, prostokątną lub kwadratową formę np. do zapiekania (w razie potrzeby użyjcie dwóch) wyłóżcie przezroczystą folią spożywczą, tak, by wystawała z każdej strony pojemnika.

5. Na dnie rozłóżcie warstwę chleba i dokładnie ugniećcie go, tworząc zwartą podstawę pod terrynę.

6. Podgrzejcie 100 ml wody i sok z cytryny i rozpuśćcie w niej żelatynę. Gdy płyn przestygnie, dodajcie go do masy serowo-śledziowej i dokładnie wymieszajcie.

7. Wyłóżcie masę twarogowo-śledziową na przygotowaną wcześniej warstwę chleba, i wygładźcie ją z wierzchu.

8. Wstawcie terrynę na 3-4 godziny do lodówki.

9. Posiekajcie cebulę na cienkie pół-talarki.

10. Przygotujcie zalewę do cebuli, tj. zagotujcie 150 ml wody, 50 ml octu i 50 g cukru. Gotową zalewę wystudźcie i marynujcie w niej cebulę przez minimum pół godziny (albo tak długo, jak terryna pozostaje w lodówce).

11. Przy pomocy wystającej części folii, wyciągnijcie terrynę z naczynia i pokrójcie na porcje. Każdy kawałek udekorujcie cebulą oraz szczypiorkiem.

Smacznego!

2012 2 63

Głosuj na przepis i blog

FACET I KUCHNIA

Blog
FACET I KUCHNIA

2012 14

Przepis

Śledziowa terryna ze szczypiorkiem

Zadanie

Sylwestrowe kreacje… kulinarne

Ranking przepisu

miejsce: 2
punkty publiczności: 50
punkty jury: 80

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Focaccia z figami kapara...

info 2012 3 106
Blog: Cuisine de Remi
Trudność:
Czas wykonania: 200min
Kategoria: Przekąski