Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Focaccia z figami kaparami miodem i rozmarynem

O przepisie

Czas wykonania: pow. 2 godz.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • Focaccia
    • Mąka pszenna 1,5 szkl.
    • Oliwki zielone 70 g
    • Drożdże 40 g
    • Mleko 175 ml
    • Oliwa z oliwek 20 ml
    • Masło czosnkowe Lurpak 1 łyżka
    • Sól 1 łyżeczka
    • Świeże figi (mogą być suszone) 3 szt.
    • Kapary 2 łyżeczki
    • Cynamon 0,5 łyżeczki
    • Rozmaryn 1 łyżeczka
    • Grubo mielony pieprz kolorowy wg uznania

Jak przygotować

Focaccia to rodzaj pieczywa będącego podstawą do pizzy. Można ją przyrządzić na setki sposobów. Każdy region Włoch specjalizuje się w innym rodzaju. Ja postanowiłem zrobić focaccię z figami, bo jest łatwa, pyszna i… wygląda zjawiskowo. W Sylwestra możemy pokroić ją w małe kawałeczki a każdy będzie mógł delektować się nią w każdej chwili.

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozrabiamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i odrobiną ciepłego mleka. Kiedy zaczną pracować dodać mąkę, sól i resztę mleka, następnie wyrobić na elastyczne ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na 10 minut.

Oliwki kroimy w kawałki (3 kawałki z 1 oliwki) i dodajemy do ciasta razem z oliwą z oliwek i masłem czosnkowym Lurpak. Wyrabiamy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Możemy podsypać odrobiną mąki. Układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia.

Figi kroimy w 8 kawałków. Jeśli mamy suszone, musimy je wcześniej namoczyć na około 10 minut we wrzątku. Miód mieszamy z cynamonem, rozmarynem i pieprzem, dodajemy do niego figi. Pozostawiamy owoce w miodzie na 5 minut, po czym układamy je na cieście lekko dociskając. Posypujemy opłukanymi w zimnej wodzie kaparami, rozmarynem, pieprzem i solą. Odstawiamy na 40-50 minut do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto wyrośnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C na 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190°C i dopiekamy 10 minut.

 

2012 3 106

Głosuj na przepis i blog

Cuisine de Remi

Blog
Cuisine de Remi

2012 9

Przepis

Focaccia z figami kaparami miodem i rozmarynem

Zadanie

Sylwestrowe kreacje… kulinarne

Ranking przepisu

miejsce: 3
punkty publiczności: 73
punkty jury: 50

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Wytrawne pralinki czyli ...

info 2012 4 117
Blog: Delimamma
Trudność:
Czas wykonania: 45min
Kategoria: Przekąski