Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Bułeczki kasztanowe

O przepisie

Czas wykonania: pow. 2 godz.
Kategoria: Zapiekanki i pizze

Przepis na blogu autora

Składniki

  • Bułeczki
    • mąka żytnia 1 i 1/2 szklanki
    • mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
    • woda 1 i 1/2 szklanki
    • świeże drożdże 15 g
    • oliwa z oliwek 4 łyżki
    • sól 1 i 1/4 łyżeczki
    • kasztany szklanka(około 10-15)
    • masło klasyczne Lurpak do smarowania
Lurpak Premium Miks z Oliwą z Oliwek

Jak przygotować

1. W misce mieszamy mąki z solą i rozpuszczonymi(w 5 łyżkach wody) drożdżami, potem dolewamy oliwę i wodę. Zagniatamy ciasto i odstawiamy pod ściereczką na 40 minut.


2. Pieczemy kasztany: myjemy je i nacinamy(ja robiłam to tasakiem...polecam jeśli ktoś posiada) i wrzucamy na 20 min do piekarnika nagrzanego do 220*C


3. Do wyrośniętego ciasta dodajemy szklankę kasztanów i ponownie wyrabiamy. Czasem niektóre kasztany nie chcą łatwo wyjść, wtedy możemy ja wyskrobać małą łyżeczką.


4. Z ciasta lepimy małe kuleczki (ręce obsypujemy mąką, w innym wypadku obawiam się, że byłoby to niewykonalne gdyż ciasto jest dosyć klejące) i układamy na pergaminie. Odstawiamy jeszcze na 40 minut do wyrośnięcia po czym pieczemy 20-25 minut (aż się lekko przyrumienią) w temperaturze 220*C. Na dno piekarnik wstawiamy małe naczynie żaroodporne z wodą(dzięki parze skórka będzie bardziej chrupiąca).

Po wyjęciu zostawiamy do ostygniecia. Bułeczki są pyszne nawet z samym masłem, ale równie dobrze nadają się do robienia kanapek.

2012 4 146

Głosuj na przepis i blog

La comida

Blog
La comida

2012 3

Przepis

Bułeczki kasztanowe

Zadanie

Domowe pieczywo

Ranking przepisu

miejsce: 4
punkty publiczności: 64
punkty jury: 50

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Chleb orkiszowy na żytni...

info 2012 5 23
Blog: coś dobrego
Trudność:
Czas wykonania: 200min
Kategoria: Ciasta i desery