Czas wykonania: pow. 2 godz.
Kategoria: Zapiekanki i pizze

-
Bułeczki
- mąka żytnia 1 i 1/2 szklanki
- mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
- woda 1 i 1/2 szklanki
- świeże drożdże 15 g
- oliwa z oliwek 4 łyżki
- sól 1 i 1/4 łyżeczki
- kasztany szklanka(około 10-15)
- masło klasyczne Lurpak do smarowania
- Polecamy z: Lurpak Premium Miks z Oliwą z Oliwek

1. W misce mieszamy mąki z solą i rozpuszczonymi(w 5 łyżkach wody) drożdżami, potem dolewamy oliwę i wodę. Zagniatamy ciasto i odstawiamy pod ściereczką na 40 minut.
2. Pieczemy kasztany: myjemy je i nacinamy(ja robiłam to tasakiem...polecam jeśli ktoś posiada) i wrzucamy na 20 min do piekarnika nagrzanego do 220*C
3. Do wyrośniętego ciasta dodajemy szklankę kasztanów i ponownie wyrabiamy. Czasem niektóre kasztany nie chcą łatwo wyjść, wtedy możemy ja wyskrobać małą łyżeczką.
4. Z ciasta lepimy małe kuleczki (ręce obsypujemy mąką, w innym wypadku obawiam się, że byłoby to niewykonalne gdyż ciasto jest dosyć klejące) i układamy na pergaminie. Odstawiamy jeszcze na 40 minut do wyrośnięcia po czym pieczemy 20-25 minut (aż się lekko przyrumienią) w temperaturze 220*C. Na dno piekarnik wstawiamy małe naczynie żaroodporne z wodą(dzięki parze skórka będzie bardziej chrupiąca).
Po wyjęciu zostawiamy do ostygniecia. Bułeczki są pyszne nawet z samym masłem, ale równie dobrze nadają się do robienia kanapek.