Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Chleb orkiszowy na żytnim zakwasie z ziemniakami i orzechami

O przepisie

Czas wykonania: pow. 2 godz.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • Zaczyn
    • gęsty zakwas żytni 70g
    • semolina 70g
    • mąka orkiszowa typ 700 150g
    • mąka orkiszowa typ 1400 50g
    • maślanka 250g
  • Moczka
    • płatki orkiszowe 75g
    • wrząca woda 75g
  • ciasto
    • zaczyn cały
    • moczka cała
    • mąka orkiszowa typ 700 450g
    • mąka orkiszowa typ 1400 50g
    • ugotowane młode ziemniaki roztarte na pure 4 średnie sztuki
    • sól 2 małe łyżeczki
    • woda 250-300 g
    • grubo posiekane orzechy włoskie 50g
    • masło klasyczne Lurpak łyżka
  • Smarowidło
    • masło lub miks oliwkowy duuużo
Lurpak Premium Miks z Oliwą z Oliwek

Jak przygotować

Zapach tego chleba jest równie wspaniały jak jego smak. "Orzechowość" orkiszu została jeszcze bardziej podkreślona przez orzechy włoskie.  To mój własny przepis. Czerpałam z własnego doswiadczenia oraz wspomnień Dziadzia o chlebie z ziemniakami pieczonym przez jego Mamę. 

Aby upeic ten luksusowy chleb w domu trzeba się natrudzić. Warto:) jest pyszny , zdrowy a dom pachnie .... jak w marzeniach.

Zaczęłam od zaczynu - czyli wymieszałam wszystkie składniki 12h wcześniej. Równocześnie zalałam płatki orkiszowe wrzątkiem na moczkę.

Rano rozmieszałam wszystkie składniki oprócz orzechów i soli zagniatając ręcznie ok 45 minut ciasto. Wyszło dosyć luźne i puszyste ciasto. Dopiero teraz dodałam sól i podprażone na suchej patelni orzechy oraz masło zagniatając jeszcze ciasto przez 2-3 minuty. Wszystko zostawiłam do podwojenia objętości co zajmuje ok 3.5h. W czasie wyrastania dwukrotnie składałam ciasto ( to znaczy rozciągałam je na blacie lekko posypanym mąką, i składałam jak list urzędowy na trzy części i potem jeszcze raz na trzy tak, że powstała paczuszka).
z wyrośniętego ciasta uformowałam bochenek i mocno obsypany mąką zostawiłam do wyrośnięcia maksymalnie na ok 40 minut. Ja używam miski lub koszyka do którego wkładam obsypaną mąką ściereczkę.
 
W tym czasie nagrzałam piekarnik do 250 stopni C wraz z blachą na której piekę chleb.
I czas na szybkie działanie:)
Chleb wyłozyłam na gorącą blachę. Nacięłam żyletką i wsunęłam do piekarnika. Po 10 minutach obniżyłam temperaturę do 200 stopni. Piekłam jeszcze 35 minut. Dobrze jest sprawdzić czy się upiekł stukając w spód chleba. Ma mieć głuchy odgłos. Jeśli nie dopiekamy jeszcze 5 minut.  Od razu delikatnie posmarowałam wodą.
Teraz warto poczekać by przynajmniej trochę ostygł - to trudna chwila:). Najlepszy nastepnego dnia grubo posmarowany masłem lekko solonym Lurpak lub Premium Mixem z Oliwą z Oliwek Lurpak.
 
2012 5 23

Głosuj na przepis i blog

coś dobrego

Blog
coś dobrego

2012 6

Przepis

Chleb orkiszowy na żytnim zakwasie z ziemniakami i orzechami

Zadanie

Domowe pieczywo

Ranking przepisu

miejsce: 5
punkty publiczności: 1
punkty jury: 100

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Bułki z siemieniem lnian...

info 2012 6 413
Blog: Moje NewLife
Trudność:
Czas wykonania: 90min
Kategoria: Przekąski