Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Bułki marszałki z kardamonem

O przepisie

Czas wykonania: 120 min.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • Posypka
    • masło Lurpak 2 łyżki
    • gruby cukier 4 łyżki
    • cynamon 1 łyżeczka
  • Do wysmarowania miski
    • olej 2 łyżki
  • Bułeczki
    • mleko 1 szklanka
    • cukier 1/4 szklanki
    • świeże drożdże 20 g
    • jajko 1 sztuka
    • masło Lurpak 70 g
    • mąka 3 3/4 szklanki
    • kardamon 2 łyżeczki
Lurpak Premium Miks z Oliwą z Oliwek

Jak przygotować

W okolicy Święta Niepodległości przeczytaliśmy gdzieś, że Marszałek Piłsudski był wielkim miłosnikiem kardamonu i kazał go sobie dodawać prawie do wszystkiego, co jadł. Ponieważ nasze bułki piekliśmy właśnie 11 listopada, postawiliśmy na intuicję Marszałka. Nie mogły nosić innej nazwy niż marszałki.

 

Mleko podgrzewamy tak, by przy sprawdzaniu temperatury palcem było ciepłe i nie parzyło. Drożdże kruszymy do szklanki, dodajemy cukier, dodajemy 8 łyżek mleka. Mieszamy, odstawiamy na 5 minut, żeby drożdże ruszyły.
W rondelku rozpuszczamy i studzimy masło. Mąkę mieszamy w misce razem z kardamonem. Do mąki wlewamy drożdże, resztę mleka, ostudzone masło, jajko i wyrabiamy, aż ciasto zacznie odstawać od ręki - około 10 minut. Środek dużej miski smarujemy olejem, wkładamy wyrobione ciasto, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki.
Rano wyjmujemy z lodówki wyrośnięte ciasto. W szklance mieszamy gruby cukier z cynamonem. Masło podgrzewamy i studzimy. Blaszkę w której będziemy piec bułeczki wykładamy papierem do pieczenia. Uderzamy w środek ciasta i zaczynamy. Odrywamy kawałki ciasta wielkości piłeczki golfowej. Z każdego kawałka formujemy kuleczkę, układamy w blaszce. Powtarzamy do wyczerpania ciasta. Bułeczki przykrywamy czystą ściereczką. Włączamy piekarnik i nagrzewamy go do temperatury 180 stopni Celsjusza. Kiedy piekarnik osiągnie temperaturę 150 stopni, odkrywamy bułeczki, smarujemy je rozpuszczonym masłem, posypujemy cukrem z cynamonem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do zrumienienia - około 15-20 minut.
2012 1 357

Głosuj na przepis i blog

Crust and Dust

Blog
Crust and Dust

2012 1

Przepis

Bułki marszałki z kardamonem

Zadanie

Domowe pieczywo

Ranking przepisu

miejsce: 1
punkty publiczności: 90
punkty jury: 60

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Pain au Levain

info 2012 2 136
Blog: Cuisine de Remi
Trudność:
Czas wykonania: 200min
Kategoria: Przekąski